vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Cinstirea îngerilor cereşti de către omul pământesc

Sfinţii îngeri primesc din partea credincioşilor cinstire, după cum afirmă Origen, o cinstire care nu o egalează pe cea dată lui Dumnezeu. Eusebiu de Cezareea, cât şi mărturiile primelor secole creştine întăresc faptul că îngerii au fost cinstiţi prin rugăciuni şi prin ridicarea lăcaşurilor de cult în cinstea lor.

Acest lucru s-a extins cu timpul, încât s-a clarificat ce fel de cinstire se acordă îngerilor şi au putut fi alcătuite slujbe închinate lor, acatiste, canoane şi imne. Mai târziu s-a generalizat ca ziua de luni de la începutul fiecărei săptămâni să stea sub semnul cinstirii sfinţilor îngeri.

Una din sărbătorile închinate sfinţilor îngeri care are ţinere deosebită este cea din data de 8 noiembrie şi care are ca numire completă următoarea formulă de cinstire: "Soborul mai-marilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor şi netrupeştilor puteri". Este o sărbătoare cu rădăcini încă din secolul al V-lea şi la origine a fost o aniversare a sfinţirii unei biserici din Constantinopol închinată Sfântului Mihail, apoi s-a adăugat şi cinstirea Sfântului Gavriil, iar mai apoi s-a generalizat ca sărbătoare a tuturor îngerilor.

Sărbătoarea aceasta aşază înaintea creştinilor o cinstire şi un prilej de relaţionare cu sfinţii îngeri din care fac parte: îngerul păzitor dat de Dumnezeu fiecărei persoane şi care are rol de păzitor, îndrumător, păzitor şi mijlocitor; îngerul păzitor al fiecărui popor şi toţi îngerii care sunt organizaţi după principiul unei ierarhii sau a unei subordonări în funcţie de gradul apropierii faţă de Dumnezeu. Această ierarhizarea a sfinţilor îngeri a fost definită şi expusă de către Sfântul Dionisie Areopagitul în secolul al V-lea, şi acceptată de către Biserică. Deci, cinstirea se acordă soborului îngeresc format din: Serafimi, Heruvimi, Tronuri, Domnii, Virtuţi, Puteri, Începătorii, Arhangheli şi Îngeri.

Cu toate acestea, numele comun al fiinţelor cereşti este cel de înger, nume găsit în Sfânta Scriptură.

Pe lângă acest lucru, totuşi ies în evidenţă doi îngeri: Mihail şi Gavriil. De ce? Pentru că ei s-au făcut cunoscuţi mai mult datorită misiunii lor rânduite de Dumnezeu, misiune legată de om într-un grad mai mare şi minunat. Mihail este cunoscut mai mult din Vechiul Testament ca mijlocitor al poporului Israel şi păzitor al iudeilor; iar Gavriil, vestitor al naşterii Mântuitorului Hristos, cel care a adus veste cea bună a mântuirii.

Cu toate acestea, sărbătoarea sfinţilor îngeri este un prilej de cinstire şi meditaţie în relaţia omului pământesc cu îngerul cel ceresc. (pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinstirea îngerilor cereşti de către omul pământesc.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cinstirea îngerilor cereşti de către omul pământesc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei