Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2010 - Anul XV, nr. 250 (4541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Resfinţirea Bisericii din Parohia Iaslovăţ

Duminică, 24 octombrie va avea loc resfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Iaslovăţ, protopopiatul Rădăuţi.

Slujba de resfinţire va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de resfinţire se va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească.

Prima biserică de lemn de la Iaslovăţ a fost ridicată probabil pe timpul lui Alexandru cel Bun şi a dăinuit până la 1877 când s-a târnosit biserica nouă la 17 noiembrie sub exarhul renumit Theodor Usatiuc fost rector al Institutului Teologic din Cernăuţi. Biserica actuală a fost finalizată prin reconstrucţia bisericii din 1877, şi care a fost târnosită la 17 noiembrie 1977 de către mitropolitul Teoctist venit atunci la Iaşi.

Arhitectul bisericii noi în stil ştefanian a fost Eusebie Lateş, care era arhitectul judeţului fiind şi directorul Institutul de Proiectări din Suceava. Catapeteasma a fost sculptată de către conductorul arhitect Sfeţ I. din Suceava.

Pe această catapeteasmă este prezentat un brâu central cu soarele rotitor - din vechea stemă a Bucovinei - fapt ce a însemnat mult curaj prin 1977. Pictura a fost realizată de fraţii pictori de renume internaţional Gavril şi Mihai Moroşan.

În anii 2009-2010, cu sprijinul Primăriei Iaslovăţ, şi prin bunăvoinţa unor oameni inimoşi, la lăcaşul de închinăciune din satul Iaslovăţ a fost schimbat acoperişul bisericii şi clopotniţei, a fost reabilitată tencuiala exterioara a bisericii, s-au executat lucrări de consolidare la fundaţia bisericii precum şi lucrări de restaurare la poarta de lemn de la intrarea în curtea bisericii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Resfinţirea Bisericii din Parohia Iaslovăţ.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resfinţirea Bisericii din Parohia Iaslovăţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei