Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 oct 2010 - Anul XV, nr. 243 (4534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Sfânta Parascheva şi dulcea povară a amintirilor

Cu ani în urmă am poposit în Epivata Traciei, pe malul Mării Marmara, nu foarte departe de strălucita cetate a Constantinopolului, mergând pe urmele paşilor Sfintei Parascheva, care a văzut acolo lumina zilei cu o mie de ani în urmă.

Vechea biserică a satului închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, zace acum în ruină. Locul este încă păstrat, iar localnicii arată un oarecare respect pentru toposul respectiv, încărcat de sfinţenie din adânc de istorie.

În acel lăcaş sfinţit, o copilă curată, de neam vestit şi bogat, a auzit cuvintele Domnului: "De voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia Crucea şi să-Mi urmeze..."

Într-o zi de duminică, după Sfânta Liturghie, copila a schimbat hainele bogate cu altele sărace, primite de la un cerşetor, şi s-a dus mai departe, dar nu în ţara păcatului, ci într-una a virtuţilor, unde a adunat în suflet lumină, smerenie, lacrimi şi iubire curată, dăruindu-le Domnului, Mirele Ceresc, Căruia i-a închinat în întregime puţinii ani ai vieţii. Nevoinţele aspre dintr-o mănăstire a Pontului Asiei Mici, apoi la Constantinopol, dar mai ales în Pustiul Betleemului i-a uimit şi pe îngerii care erau în preajma ei, ocrotind-o. Tot un înger a fost trimis, într-o zi, să-i vestească întoarcerea în locurile natale, unde avea să moară ca o străină, asemenea Cuviosului Alexie, omul lui Dumnezeu, fiu de patrician, toţi aceşti sfinţi considerând ca şi Iov cel bogat "gunoiul palat şi rănile mărgăritare".

Pentru marea ei lucrare duhovnicească ascunsă ochilor oamenilor, Cuvioasa Parascheva a primit darul minunilor şi bucuria sfinţilor care bine şi mult s-au nevoit întru slava Stăpânului.

La Epivata, Constantinopol, Târnovo, Belgrad şi din nou la Constantinopol, moaştele Sfintei, minunat descoperite pe ţărmul mării, într-un cimitir al săracilor, au fost aşezate cu cinste în strălucite biserici, împrăştiind bună mireasmă, devenind izvor de vindecări şi noian de milostivire.

Dacă privim cu atenţie în istoria celor două milenii de creştinism, observăm lumina aşezată în jurul unor Sfinţi precum Nicolae de la Mira Lichia, Vasile, Grigore şi Ioan, Nectarie de la Eghina şi, nu în ultimul rând, Parascheva, cea mult folositoare. Sunt şi alte sute ori mii de nume ale sfinţilor care ascund bogăţii spirituale profunde, dar totuşi Sfânta Parascheva a căpătat în această parte a Europei supranumele de mult milostivă, ajutătoare şi folositoare. De ce? Pentru că răspunsul ei la rugăciunea celor mulţi a venit neîntârziat, cu puternica ei mijlocire la Tronul Preasfintei Treimi.

Când mi-am îndreptat întâia oară paşii către ea, la un hram de la începutul anilor â80, sărbătoarea din 14 octombrie era mult restrânsă din pricina autorităţilor şi a vremurilor tulburi. Credincioşi mulţi veneau spre Catedrală şi în spaţiile dimprejur şi o cinsteau în mod deosebit, pentru că Moldova trecuse prin mari încercări, foamete şi secetă pârjolitoare, iar Sfânta îi izbăvise în acel greu şi neuitat an, 1947. De atunci, s-a creat o legătură nevăzută pe care autorităţile comuniste nu puteau, dar nici n-au îndrăznit să o înlăture.

Am cunoscut câţiva oameni care au fost martorii pelerinajului cu racla Cuvioasei prin Moldova în ţinutul Sucevei.

Nu plouase de câteva luni. Fântânile nu mai aveau apă, câmpul era ars, pruncii nu găseau hrană, iar bătrânii mureau unul câte unul. Minunile de atunci, ca şi cele de altădată, au fost semnul că Dumnezeu nu s-a uitat la fărădelegile pământenilor.

Legătura profundă cu poporul credincios al Moldovei, pe care l-a ocrotit din acel an binecuvântat, 1641, o înţeleg toţi cei care îşi pun nădejdea în Dumnezeu, Cel minunat întru sfinţii Săi. La fel s-a întâmplat şi cu compatrioţii ei. Nevoiţi să părăsească Epivata, la începulul veacului al XX-lea, în acel schimb de populaţie între Grecia şi Turcia, urmaşii Sfintei Parascheva au luat din biserica satului icoana care o înfăţişa şi chiar bucăţi de piatră sau pământ sfinţit, cu valoare de simbol, spre o netrecătoare aducere aminte. În Halkidiki, nu departe de Tesalonic, unde s-au stabilit, au înfiinţat localitatea Nea Epivata şi au aşezat cu evlavie icoana Cuvioasei Parascheva în biserica ridicată de ei. În anul 2008 au sfinţit un nou lăcaş, măreţ, închinat strămoaşei lor, ocrotitoarea tuturor pelerinilor şi a oamenilor care trec prin greutăţile vieţii.

Mulţi ani la rând am observat cu atenţie, evlavie şi sinceră admiraţie mulţimile de pelerini, tot mai numeroase, care veneau s-o venereze, în special la ziua pomenirii ei, dar aş putea spune că la Iaşi fiecare zi din an este o sărbătoare închinată ocrotitoarei Moldovei.

Oameni bolnavi, cu diagnostice cutremurătoare, săraci, nenorociţi, mâhniţi şi uitaţi de alţii aduceau rugăciunile la racla ei. Dintre cei care primeau răspuns bun, mulţi se întorceau să-i mulţumească. Observam mereu că biserica era plină de credincioşi când se citea Paraclisul Cuvioasei, după slujba Vecerniei, iar oamenii vărsau zilnic lacrimi cu nădejdea izbăvirii, prin rugăciunile sfintei.

Acesta este cuvântul Scripturii adresat de Mântuitorul Sfinţilor Apostoli, dar şi tuturor Sfinţilor, care se adevereşte întotdeauna:

"Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.

Şi oricine a lăsat case sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau femeie, sau copii, sau ţarine, pentru numele Meu, înmulţit va lua înapoi şi va moşteni viaţa veşnică.

Şi mulţi dintâi vor fi pe urmă, şi cei de pe urmă vor fi întâi." (Matei cap. 19 – 28,29 şi 30).

În fiecare an la ziua pomenirii Sfintei Parascheva, amintirile se aşază în suflet ca boabele de rouă peste frunze în vreme de cumplită secetă, şi-i sunt recunoscător celei mult milostive pentru slujirea preoţiei pe care am primit-o de mult, în vremea tinereţilor, tocmai în ziua prăznuirii ei. Este dulcea povară a amintirilor frumoase, netrecătoare! (arhim. Timotei AIOANEI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Parascheva şi dulcea povară a amintirilor.
 Vizualizări articol: 1853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfânta Parascheva şi dulcea povară a amintirilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jos cu Dumnezeu ! Sus moastele si sfintii ! trimis de
(15 oct 2010, 13:03:25
Ce Dumnezeu,ce Iisus Hristos cel rastignit pe crucea Golgotei pentru noi toti? La El sa ne inchinam,de la El sa cerem mantuire,cel care a zis:"Sa te inchini (doar!) Domnului,Dumnezeului tau SI NUMAI LUI sa-i slujesti"(Luca,4cu8), si care a mai scris cu degetul Sau pe tablele de piatra pe muntele Sinai:"Sa na-i alti Dumnezei in afara de Mine"! Nu,categoric nu ! Haideti cu gramada, calcandu-ne-n picioare unul pe calalalt,sa cerem intelepciune,sanatate,binecuva si mantuire de la oameni,sfinti sau nesfinti,ca doar ei sunt stapanii Universului,nu-i asa? Cand s-a ajuns sa cerem toate aceste lucruri de la oameni si nu de la Dumnezeu,cand am ajuns sa-L substituim pe El cu oamenii si moastele lor,fratilor,va spun cu toata sinceritatea ca sfarsitul acestei lumi e mai aproape decat va inchipuiti! V-ati pus macar o singura data intrebarea cam ce spune Dumnezeu de toate aceste lucruri ? Si mai doriti ca Domnul sa va binecuvinteze ? Slabe sperante ! Nule !
2.   Intrebare trimis de
(15 oct 2010, 13:33:46
De ce se calca oamenii in cateva zile pe an cand moastele pot fi gasite si-n alte zile? Adica nu stiu cum sa zic, dar e la moda sa te duci atunci, sa stai in frig , sa te imbolnavesti aiurea sau sa-ti imbolnavesti copiii doar pentru ca poate asta este efectul de turma. O explicatie rationala nu gasesc.

Duceti-va fratilor peste 2 saptamani si o sa vedeti cati vizitatori mai sunt atunci.
2.1  RE: Intrebare trimis de
(15 oct 2010, 14:59:42
explicatiile rationale nu au de a face cu credinta.e greu sa intelegi anumite lucruri cand tu te bazezi doar pe logica ta,doar pe fortele tale si Dumnezeu e cu totul in afara ecuatiei din viata ta.
un crestin ortodox stie ca nu poate dobandi nimic fara Dumnezeu SI ATUNCI INCEARCA SA FACA UN SACRIFICIU,SA SE JERTFEASCA.
de exemplu se roaga sfintei Parascheva sa mijloceasca inaintea lui Dumnezeu pt el.asa ca oboseala,rabdarea,rugaciunea sunt darurile pe care le aduc oamenii aia lui HRISTOS.
3.   *** trimis de
(15 oct 2010, 14:32:42
Ne rugăm la moaşte,ferească Dumnezeu//Să lipsesc d’acolo (de la ,,eveniment’’)şi eu//E frig,fireşte,dar căldura spirituală//,,Încălzeşte’’ temperatura de afară//ne rugăm la moaşte,îi transmitem mesaje//între păcătoşi se ridică (astfel) baraje//cei ce merg la moaşte câştigă la loto//sunt ,,binecuvântaţi’’în tot ce fac,sotto//Suntem o naţie binecuvântată,se vede//Avem câte’o biserică la fiecare al 5’ilea perete//Mănăstiri ? ca o ploaie de stele//Şi uite’aşea ne ungem cu noroc,cu ele//Ne extindem cimitirele,are popa treabă//E mai presus de noi,cine poate să’nţeleagă?//M
4.   Intrebare de la un ortodox trimis de
(15 oct 2010, 14:49:49
probabil cand ajungi pe niste trepte superioare ale existentei tale ca om ai niste revelatii de astea cum sunt cele de mai sus.
asa ca acum,daca se apropie sfarsitul, e plin de atei,eretici,filosofi ancorati in materialism,nihilism.
am si eu o intrebare?
daca mie nu mi pasa de credinta altora,nu caut sa i jignesc,de ce altii isi bat joc de credinta mea?domnule ateu sau domnule neo protestant,traieste cum vrei,dar de ce simti nevoia sa ataci ce am eu mai scump??
5.   Adevarul... trimis de
(15 oct 2010, 15:06:23
"Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi, Dumnezeul lui Israel "(Psalm 67, 36) "Prin sfinţii care sînt pe pămîntul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru dînşii "(Psalm 15, 3) Lăudaţi pe Dumnezeu întru sfinţii Lui (Psalmi 159, 1).
6.   Pfffffff.. adevarul..???? trimis de
(15 oct 2010, 20:12:05
Adevarul e ,cata vreme vor exista tampiti cata frunza si iarba biserica indiferent de stilul practicat se dovedeste a fi afacerea secolului. As avea o singura intrebare pentru atotcunoscatorul si iubitorul de dumnezeu....van_excel... unde scrie in biblie la ce paragraf , sa te inchini la ciolane uscate,starvuri,statui,cruci,i ciudate pe geamuri la unele biserici, chipuri aparute in cartoful ce tocmai l-am taiat. An rest sa traiti bine ca geme tara de tampiti... de prostia ar durea in ro ai fi nevoit sa porti casca de aviatie sa nu surzesti
7.   Din biblie trimis de
(15 oct 2010, 21:05:58
pune mana si uita te:
Matei 9, 21; Marcu 5, 28; Luca 8, 43–44; Matei 14, 36;Fapte 19, 11–12;Fapte 5, 15;
IV Regi 13, 21;I Cor. 6, 19–20; 3, 16–17);Matei 23, 29
Epistola Bisericii din Smirna despre martiriul Sfântului Policarp, episcopul acelei cetăţi († 166), spune: „Noi am strâns oasele lui ca pe un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale muceniceşti, spre cinstirea biruinţei şi spre întărirea altor luptători”
8.   :)) trimis de
(15 oct 2010, 21:24:23
nu pot sa nu remarc inversunarea si agresivitatea (ca sa nu spun ura)unora vis-a-vis de credinta ortodoxa.cat de limitat trebuie sa fii ca sa vezi doar bani,afaceri,inselatorii...... din bun simt ar trebui sa acordati credit unor oameni obisnuiti,romani ca si voi care pur si simplu cred in ceva.din respect!
pt ALEX12:faptul ca ti faci semenii tampiti sau in alte feluri,ca-i ridiculizezi cu asa zisul tau sarcasm,nu te face o persoana mai buna sau mai civilizata;din contra iti face o imagine negativa.
cu dragoste in Hristos,te salut!

9.   Rataciti in pustiu trimis de
(15 oct 2010, 21:34:35
Multumesc Van pentru trimiterea ta la sf. scriptura.... sunt crestin dar desi Dumnezeu m-a inzestrat cu putere incat in viata mea am studiat mult si am invatat carti intregi, inca Biblia nu am deschis-o pana acum cateva luni... ca mine multi dar nu au probleme din aceasta pricina.. Cu cat stii mai putin cu atat ti se pare ca stii mai mult... Mie mi se pare ca nu-s vrednic de binefacerile primite daca nu am fost in stare in viata mea sa zabovesc meditativ si asupra Bibliei.. si am deschis in sfarsit aceasta sf. carte... Vechiul test. nu am fost in stare sa-l citesc dar in noul testament am gasit invataturile despre Iisus Hristos si studiez... Calea cea ingusta este cea a ortodoxiei... Am recunoscut-o dupa ispitele la care ii supun demonii pe crestini... Cei care se abat de la credinta noastra sunt lasati sa mearga pe calea lor neispititi... Nu se mai obosesc demonii cu ei ca si asa le apartin... Dar crestinii...Sunt in fiece clipa ispititi cu grele patimi pt. ca asta e calea. Urmati-o!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei