Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat ieri, 14 octombrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, înconjurat de un sobor de 22 ierarhi, preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a început în jurul orei 09:15 şi a fost oficiată pe podiumul special amenajat la intrarea în Catedrala din Iaşi.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, dar şi mii de credincioşi.
După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi în care a evocat personalitatea Sfintei Cuvioase Parascheva şi a evidenţiat rolul important pe care l-a avut Sfântul Maxim Mărturisitorul, ale cărui moaşte se află la Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, în apărarea dreptei credinţe.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre vocaţia pelerinului, înţelesul şi folosul pelerinajului: 'Pelerinajul face pe toţi oamenii egali pentru că îi adună în faţa sfinţilor smeriţi şi în faţa Preasfintei Treimi, în iubirea Preasfintei Treimi. În iubirea Preasfintei Treimi toţi oamenii sunt egali şi cea mai mare demnitate pe care o poate dobândi un om este aceea de sfânt. Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este şi un moment de pocăinţă şi de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă însoţit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. În al treilea rând pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăţi, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica şi poporul Său'.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a mulţumit Patriarhului României pentru prezenţa sa la acest moment deosebit pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi a oferit Preafericirii Sale o icoană în care este reprezentată Sfânta Parascheva şi Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Preafericitul Părinte Daniel a mulţumit Înaltpreasfinţitului Păinte Teofan pentru daruri, i-a oferit o icoană a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, amintind tuturor celor prezenţi că în luna octombrie există două mari hramuri, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva şi hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la 27 octombrie, în Bucureşti: 'Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor este, ca şi Sfânta Parascheva, un model de viaţă duhovnicească; a fost monah, a trăit cu un secol după Sfânta Parascheva şi moaştele au fost găsite mult mai târziu. Sfântul Dimitrie este pentru noi ocrotitor şi simţim ajutorul lui la Catedrala Patriarhală. Prin oferirea acestei icoane cu chipul Sfântului Dimtrie cel Nou dorim să arătăm legătura între cei doi sfinţi, între cele două hramuri şi să adresăm o invitaţie Înaltpreasfinţitului Teofan să vină la hramul din 27 octombrie'.
Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit o cruce de binecuvântare, o ediţie nouă a Sfintei Evanghelii şi o Biblie, Ediţia sinodală din anul 2008.
De asemenea, Mitropolitul Moldovei a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Vasilios de Elassona, Preasfinţitului Atenagoras Episcop de Sinope, Preasfinţitul Vasile, Episcop de Srem şi părintelui arhimandrit Partenie, stareţul Mănăstirii 'Sfântul Pavel' din Muntele Athos câte o icoană în care este reprezentată Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Peste 30.000 de pelerini au fost prezenţi la Iaşi pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei şi pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Ei au stat ore în şir pentru a ajunge în faţa baldachinului aşezat în curtea catedralei şi pentru a participa la Sfânta Liturghie.
(sursa: www.basilica.ro)