Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2010 - Anul XV, nr. 241 (4532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Grădina cu mere muşcate

Merele de la Mănăstirea Râşca sunt incredibile. Şi nu vorbesc doar despre cele mari cât capul de căţel, roşii şi strălucitoare. Anume cele mai puţin frumoase, vagroşiatic-verzui şi cu riduri cenuşii, au o dulceaţă nemaiîntâlnită la mere, o dulceaţă de pepene.

M-am nimerit să stau la Raşca până se termină lucrările la garsoniera bunicii mele de la Gura Humorului, unde voi locui.

Absorbiţi de rânduiala călugărească, căutând să se încălzească în faţa ameninţării tot mai serioase a iernii, călugării nu par să bage în seamă merele care au mai rămas în pomi în urma culegătorilor. Unul dintre ei, Părintele David, le-a (re)descoperit cu ajutorul meu.

Vineri m-am dus iar să cercetez merele. Am trecut pe lângă un cal bălan, ţâfnos, şi m-am îndreptat spre partea de livadă de lângă bazinele de peşte, de unde mă aprovizionez eu. Am ochit într-un pom două mere roşii şi frumoase, ultimele două vestigii ale toamnei în acel colţ de livadă. Erau sus, a trebuit să mă întind serios ca să ajung la ele. Pun mâna pe primul. Muşcat. Un sfert de măr din partea de sus fusese prădată printr-o incizie adâncă. Al doilea… la fel. Calul bălan!, mă luminez brusc. Şi mi-l imaginez pe ţâfnos ridicat pe picioarele dinapoi, gustând din trufandalele care îmi îndulceau mie serile.

Greu am găsit câteva mere nemuşcate de cal, ascunse între crengile altor pomi. Ţâfnosul se dedulcise la mai toate, hăpăindu-le de ici şi de colo şi abandonându-le aşa.

Nu pot să nu remarc câteva asemănări mari între calul bălan şi lucrarea păcatului. Să nu îngăduim calului bălan al poftei celei dinţoase să înceapă toate bunătăţile sufletului nostru, lăsându-le deschise prafului, pradă păsărilor, viermilor şi ploilor. Să închidem cu grijă livada agoniselilor noastre duhovniceşti, pe care să le ascundem bine în coroana inimii noastre, ca atunci când va poposi aici “Cel Flămând” să găsească fructele noastre întregi, tocmai bune să-i fie cină.

(Marius Ianuş, http://yanush.wordpress.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădina cu mere muşcate.
 Vizualizări articol: 2882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Grădina cu mere muşcate5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mere cat capul de caine trimis de
(13 oct 2010, 14:56:30
nenea ziaristu, f faina compararatia ... Da niste mere cat capu mielului belit nu erau p-acolo?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei