Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a vizitat, ieri, biserica din curtea Palatului Cotroceni, şeful statului, Traian Băsescu, vorbindu-i acesteia despre istoria lăcaşului de cult.
După ce au susţinut scurte declaraţii de presă, Traian Băsescu şi Angela Merkel trebuiau să se deplaseze la Muzeul Cotroceni, unde şeful statului urma să ofere un dejun oficial în onoarea cancelarului.
În drum spre Muzeul Cotroceni, cei doi s-au îndreptat, la iniţiativa lui Traian Băsescu, spre biserica din curtea Palatului Cotroceni, şeful statului vorbindu-i cancelarului federal despre istoria lăcaşului.
După câteva minute petrecute în biserică, Merkel s-a arătat încântată, îndemnându-i şi pe jurnaliştii germani să viziteze lăcaşul de cult.
Ulterior, cancelarul federal şi şeful statului român s-au îndreptat spre locul desfăşurării dejunului oficial.
Slujba de sfinţire a bisericii reconstruite în curtea interioară a Palatului Cotroceni a avut loc în urmă cu un an, la 11 octombrie 2009.
Potrivit unei broşuri editate atunci de Administraţia Prezidenţială, care conţine un scurt istoric al Bisericii, în 2003-2004, la aproape un sfert de secol de la demolare, au fost demarate lucrările de reconstrucţie a bisericii fostei mănăstiri Cotroceni, sub forma unui memorial.
În perioada 2008-2009, Administraţia Prezidenţială a reluat lucrările de finalizare a bisericii, fiind zidite naosul cu turla Pantocratorului şi altarul.
"Ridicată pe fostele fundaţii, prin respectarea planului şi a dispoziţiei interioare şi exterioare, a vechilor dimensiuni şi proporţii, biserica şi-a recăpătat înfăţişarea sa anterioară. (...) Pentru o recuperare istorică cât mai fidelă, la 3 decembrie 2008, un nou clopot a fost montat pe dealul Cotrocenilor, în turnul-clopotniţă. (...) Pe el sunt aplicate Stema României, Stema Patriarhiei Ortodoxe Române şi poartă inscripţia: Cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi din iniţiativa Domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, s-a făurit acest clopot pentru Biserica Palatului Cotroceni, fostă ctitorie a Domnului Şerban Cantacuzino în A.D.MMVIII", se arată în broşură.