O nouă şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc marţi, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Un nou program pastoral şi social în vreme de criză economică a fost propus membrilor Sfântului Sinod. Ieri, înaintea reluării lucrărilor a avut loc târnosirea Altarului de vară din parcul interior al Reşedinţei patriarhale, cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Ioan Botezătorul".
Pe ordinea de zi s-au aflat teme referitoare la lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, învăţământul teologic, viaţa monahală, relaţii cu alte culte, grija pentru comunităţile ortodoxe româneşti din străinătate, relaţii interbisericeşti.
Programul social şi pastoral în vremuri de criză economică, care a fost discutat, prevede ajutorarea familiilor de vârstnici cu pensii mici, a familiilor sărace cu mulţi copii, dar cu venituri mici, precum şi a bolnavilor săraci şi urmează să se deruleze la nivel de parohie, mănăstire, protopopiat şi centre eparhiale prin organizarea de noi cantine filantropice, colecte de alimente, îmbrăcăminte.
"Vremurile de criză ne îndeamnă la pocăinţă"
Lucrările Sfântului Sinod au fost precedate de săvârşirea Te-Deumului în Catedrala patriarhală, în prezenţa Întâistătătorului Bisericii noastre şi a membrilor Sfântului Sinod, iar mai apoi şedinţa a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a susţinut meditaţia duhovnicească "Demnitatea şi responsabilitatea episcopală în Biserică", subliniind că slujirea episcopală este sfântă şi mare, iar responsabilitatea şi dificultăţile ei sunt multiple, într-o lume care pierde rapid simţul sfinţeniei şi al comuniunii. "Multele dificultăţi ale slujirii episcopale ne îndeamnă să ne apropiem prin rugăciune, gândire şi lucrare mai mult de Hristos, Capul Bisericii, de Sfânta Treime, de sfinţii lui Dumnezeu, pentru a dobândi bucuria Învierii care izvorăşte din Cruce, adică din dăruirea de sine lui Dumnezeu şi oamenilor. Vremurile de criză ne îndeamnă la pocăinţă pentru tot ceea ce a fost greşeală sau lipsă de atenţie şi de lucrare dreaptă în viaţa noastră personală, a familiei creştine, a comunităţii de care aparţinem şi a societăţii în care trăim. În acelaşi timp, orice situaţie de criză ne îndeamnă la un nou început, la o înnoire a gândirii şi făptuirii, a modului de a reflecta şi de a acţiona. În Biserica Ortodoxă însă, nici o înnoire nu poate fi adevărată, autentică şi eficientă pe termen lung decât dacă înnoirea modului de a reflecta şi a lucra se bazează pe aprofundarea duhovnicească a Sfintei Scripturi şi a scrierilor şi vieţilor sfinţilor", a spus Patriarhul României.
La sfârşitul expunerii, Preafericirea Sa a propus un îndreptar care să fie alcătuit din meditaţiile, reflecţiile bazate pe Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, dar şi pe experienţa pastorală a ierarhilor care slujesc Biserica de mai multă vreme.
(diac. Ciprian BÂRA, sursa: www.ziarullumina.ro)