marţi, 15 iun 2010 - Anul XV, nr. 138 (4429)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Binecuvântarea cu semnul Sfintei Cruci

Sfânta Cruce este semnul cel mai sfânt şi simbolul întregii creştinătăţi. Crucea este simbol al iubirii desăvârşite; semn al biruinţei diavolului, morţii şi răului; semn de binecuvântare şi sfinţire. Sfânta Cruce a fost folosită de Mântuitorul Hristos, de Sfinţii Apostoli şi de întreaga Biserică ca gest de binecuvântare făcut cu mâna. Hristos a binecuvântat copiii; a binecuvântat pâinile în pustie; a binecuvântat înmulţind pâinile şi peştii; a binecuvântat pâinea şi vinul când a instituit Sfânta Euharistie; când S-a arătat celor doi ucenici la Emaus i-a binecuvântat; la fel şi celor doisprezece Apostoli, când le-a acordat Harul Preoţiei i-a binecuvântat. Astfel, binecuvântarea a fost folosită de slujitorii Bisericii încă din vechime.

Binecuvântarea creştină aminteşte de Hristos şi de întreaga Sfânta Treime. Ea nu este numai în cuvânt, ci este însoţită şi de gestul făcut cu mâna dreaptă sau cu Sfânta Cruce, după cum binecuvântează preoţii pe creştini în timpul sfintelor slujbe zicând: "Pace tuturor!" sau "Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu-Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi". Ierarhii, adică episcopii, binecuvântează cu ambele mâini încrucişându-le la fel ca patriarhul Iacov din scrierile Vechiului Testament.

Prin semnul Sfintei Cruci, preotul binecuvântează obiectele, darurile şi roadele credincioşilor. Tot cu binecuvântarea prin semnul Sfintei Cruci se sfinţesc: apa, uleiul, tămâia, Cinstitele Daruri la Sfânta Liturghie şi tot ceea ce stă în legătură cu omul.

Prin binecuvântarea cu semnul Sfintei Cruci se sfinţeşte materia Sfintelor Taine şi a ierurgiilor; se binecuvântează credincioşii la miruirea după slujbele săvârşite în Biserică. Fericitul Augustin spune: "Cu acelaşi chip se afierosesc Bisericile, se sfinţesc altarele... Sfânta Euharistie... preoţii şi leviţii prin acelaşi semn înaintează în treptele ierarhice".

Astfel, vedem că binecuvântarea este nedespărţită de Sfânta Cruce; de aceea mulţi dintre tâlcuitorii scrierilor Sfintei Scripturi spun că, atunci când Mântuitorul Hristos Şi-a întins mâinile de bunăvoie pe Sfânta Cruce, a binecuvântat lumea şi universul întreg.

Astfel, de la semnul binecuvântării Mântuitorului Hristos, al Sfinţilor Apostoli şi al slujitorilor Bisericii, creştinii au ajuns la închinare sau la însemnarea cu Sfânta Cruce. Închinarea este nu numai o expresie exterioară, ci şi interioară, închinare duhovnicească. (Răzvan-George TOPALĂ, sursa: www.ziarulumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Binecuvântarea cu semnul Sfintei Cruci.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Binecuvântarea cu semnul Sfintei Cruci5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei