Ciuperci gătite ţărăneşte
Ingrediente:
500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, 1 ceaşcă de vin, mărar tocat, 1 ceaşcă ulei
Se curăţă şi se spală ciupercile, se taie felii subţiri şi se pun într-o cratiţă cu o ceapă tocată şi o ceaşcă de ulei. Se acoperă cratiţă şi se lasă sa fiarbă la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceaşcă de vin alb, sare şi piper. Când au scăzut bine, se adaugă verdeaţa şi se ia cratiţa de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinţi.
Iahnie de fasole cu spanac
Ingrediente:
500g fasole uscată, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 căţei usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.
Instrucţiuni:
Alegem fasolea înlăturând corpurile străine, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apa fără sare (câteva ore) sau de seara până dimineaţa. Trebuie să schimbăm apa de două ori.
Radem 2 morcovi şi 1 ceapă pe răzătoarea mare şi călim în puţin ulei.
Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii şi ceapa călite.
Între timp curăţăm, spălăm, opărim spanacul şi lăsăm să se scurgă.
Tocăm o ceapă şi usturoiul şi călim puţin cu o lingură de ulei.
Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapa şi usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper şi boia.
Compoziţia o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiarta fără zeamă şi presărăm puţin cimbru.
Ţinem la cuptor 30 min.
Servim cu murături.
Dovlecei cu măsline
Ingrediente:
2 dovlecei, 1 căţel usturoi, 1 ceapă, 100 g măsline, 5 linguri ulei, 1 cană vin alb, 1 lingură făină, zeamă de lămâie, busuioc, 1 legătură pătrunjel, sare, piper.
Instrucţiuni:
Spălăm dovleceii (în coajă) şi după ce i-am şters de apă, îi tăiem în felii de 1 cm grosime.
Peste rondelele de dovlecei punem puţină zeama de lămâie, sare şi piper şi îi trecem prin făină.
Prăjim rondele în ulei pe ambele părţi şi le aşezăm pe un platou.
Curăţăm şi tăiem mărunt ceapa şi usturoiul, pe care le călim şi stingem cu bulion, vin şi zeamă de lămâie.
Adăugăm puţin piper şi verdeaţa tocată mărunt.
Tăiem măslinele în felii şi le punem peste dovleceii din platou, iar deasupra turnăm sosul.
Ţinem în frigider cel puţin 15 min.
Îi servim reci.
Varianta: Dovlecei rondele
Se prepară ca şi cei cu măsline, cu deosebirea că nu punem măsline şi sos, în schimb se pune ceva mai mult piper.