Nenumăraţi soldaţi au fost martorii răbdării de care dădeau dovadă credincioşii creştini în vremea persecuţiilor iniţiate de împăraţii păgâni. Au înţeles că nu putea fi vorba acolo de o putere demonică, aceasta fiind răzbunătoare şi rea: or, dinspre martiri se revărsau întotdeauna râuri de iubire şi de compasiune pentru cei care nu înţelegeau să creadă în adevăratul Dumnezeu. Atunci au devenit şi ei practicanţi ai răbdării chinurilor şi au murit şi ei ca martiri şi mărturisitori ai lui Hristos.
Purtătorii de biruinţă
Nenumăraţi soldaţi creştini erau în armatele împăraţilor păgâni, slujindu-şi astfel patria, dar când li s-a cerut să se lepede de credinţa lor şi să jertfească idolilor păgâni, au preferat moartea. Şi au devenit, unii dintre ei, atât de cunoscuţi şi de iubiţi de către toţi creştinii de atunci şi până în zilele noastre: Sfinţii Gheorghe, Mina, Dimitrie sau Teodor Stratilat. Ei vor fi până la sfârşitul veacurilor "purtători de biruinţă" asupra necredinţei păgâneşti, asupra vrăjmaşilor diavoleşti.
Sfinţi militari care au trăit pe meleaguri româneşti
Neamul nostru a avut numeroşi Sfinţi militari. Poporul român este urmaşul colonilor romani şi al dacilor, este un neam născut din viţa soldaţilor romani veniţi pe aceste teritorii pentru a le cuceri şi organiza. Mulţi dintre ei erau creştini. Mulţi dintre ei sunt Sfinţi: Sf. Mucenici Pasicrat şi Valentin (24 aprilie), doi fraţi, ostaşi creştini din legiunea armatei romane la Dunăre, cu sediul la Durostor (Silistra). Ei au mărturisit pe Hristos în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu. În 298 au fost arestaţi şi li s-au tăiat capetele: Pasicrat avea 22 de ani, iar Valentin 30. Un alt sfânt militar este Sf. Mucenic Iuliu Veteranul (27 mai), care a considerat că este mai de preţ să moară pentru Hristos decât să ţină seama de legile păgâne care îndemnau la cinstirea zeilor; a fost martirizat în anul 304. Tot împreună cu ei au pătimit şi Sfinţii militari Isihie, Nicandru şi Marcian (8 iunie); alţi sfinţi care au fost militari şi au pătimit pe aceste meleaguri sunt: Sf. Mucenic Emilian de la Durostor (18 iulie), care a pătimit în timpul persecuţiei dezlănţuite de împăratul Iulian Apostatul (361-363), Sfântul Mucenic Dasie (20 noiembrie), ale cărui moaşte se află acum în Italia, la Ancona. Exemplul dăruirii şi al iubirii lor trebuie să îl urmeze toţi ostaşii, dar şi toţi creştinii, căci toţi suntem angrenaţi în războiul nevăzut cu vrăjmaşii diavoli, care pururea se împotrivesc mântuirii noastre. Şi în acest război, unii dintre cei mai mari ajutători sunt Sfinţii militari.
(Silviu-Anton LUPU, sursa: www.ziarulumina.ro)