Ierarhii Bisericii noastre vor sfinţii astăzi, în Joia Mare, Sfântul şi Marele Mir, pentru a douăzeci şi una oară. El este preparat la Mănăstirea Antim din Capitală, din ulei de măsline, vin alb, mirodenii şi aromate. Despre semnificaţia marelui mir a vorbit, pe 28 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală: „Sfântul şi Marele Mir reprezintă darurile Duhului Sfânt, mulţimea darurilor pe care le primim noi după ce ne-am botezat. Hristos, numele Lui, înseamnă ‘Cel Uns’ şi deci Sfântul şi Marele Mir ne face pe noi hristoşi, adică unşi cu Duhul Sfânt pentru că noi credem în Mântuitorul Hristos, Mântuitorul lumii şi de aceea purtăm numele Lui. Creştin vine de la Hristos. Deci, toţi cei botezaţi am fost unşi cu Sfântul şi Marele Mir”.
Pentru prepararea Marelui Mir, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de către Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate şi cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esenţiale au fost procurate din Egipt, Iordania, Siria, Franţa, Bulgaria, Spania şi de la Ierusalim.
Sfântul şi Marele Mir va fi folosit pentru Taina Mirungerii, sfinţirea Bisericilor şi Antimiselor, informează Radio TRINITAS.