sâmbătă, 27 mar 2010 - Anul XV, nr. 72 (4363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronică

Un arheolog uitat: Dionisie Olinescu

De curând a văzut lumina tiparului primul volum al unei serii editate şi îngrijite de către dr. Bogdan Petru Niculică, arheolog la Complexul Muzeal Bucovina Suceava, intitulat Dionisie Olinescu. Scrieri istorice.

Personalitate marcantă a vieţii culturale a provinciei, Dionisie Olinescu (1852-1924) a întemeiat, în anul 1886, Societatea Arheologică Română din Bucovina şi a publicat, printre multe alte studii, cel dintâi repertoriu arheologic al zonei, intitulat Charta archeologica a Bucovinei (Bucureşti, 1894). Opera arheologului bucovinean, refugiat în condiţii încă neelucidate pe deplin din Bucovina în Regat, în anul 1893, este, din păcate, încă puţin cunoscută, fiind meritul dr. Bogdan Petru Niculică de a readuce în atenţia opiniei ştiinţifice, în extensie, lucrări de mult timp uitate. Editorul a publicat şi discutat, pentru prima dată după mai bine de o sută de ani de la apariţia lor, patru dintre rarele şi valoroasele texte arheologico-istorice ale primului arheolog român al Bucovinei: Tesaurulu de la Petrós’a seau Cloşc’a cu puii ei de auru (Gherla, 1884), Antichităţi în Bucovina (Bucureşti, 1885), Remăşiţe traco-dacice (Cernăuţi, 1908) şi Tesaurul roman de la Cuciurmare din Bucovina (Cernăuţi, 1914).

În partea introductivă, amplă, intitulată Un arheolog uitat: Dionisie Olinescu, Bogdan Niculică insistă asupra importanţei şi unicităţii operei lui Dionisie Olinescu în peisajul istoriografic naţional aferent nobilei discipline a arheologiei româneşti, prezentând un excurs biografic concis, punctând fiecare dintre cele patru lucrări prezentate în corpul lucrării.

Volumul de faţă, ce se deschide printr-un cuvânt înainte semnat de lector univ. dr. Sorin Ignătescu de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care ne dă, dealtfel, şi motivaţia acestei lucrări, în câteva fraze istoriografice relevante: „Cercetarea arheologică, ca şi cea din alte domenii, este frânată, în mod frecvent, de dificultăţile cu care specialiştii, mai ales cei tineri, acced la informaţie. Dificultăţile sporesc atunci când este vorba de lucrări publicate în străinătate, în reviste cu circulaţie restrânsă sau cu vechime mare. Este de datoria celor care descoperă lucrări, pe care nici măcar bibliografiile nu le mai menţionează, să le reintroducă în circuitul ştiinţific, pentru beneficiul cercetării şi a celor care participă la ea. Iniţiativa editorului acestui volum respectă obligaţia morală menţionată mai sus şi se înscrie în efortul unei noi generaţii de cercetători de a facilita accesul tuturor la informaţie”, conţine 179 de pagini, fiind tipărit în condiţii deosebite la cunoscuta tipografie ROF Suceava. În încheiere, menţionăm că este meritul prestigioasei Societăţi Culturale „Ştefan cel Mare” – Bucovina din Suceava, care, prin preşedintele ei, arheologul dr. Mugur Andronic, a suportat, cu generozitate, efortul financiar care a făcut posibilă publicarea lucrării, incluzând-o ca apariţia cu numărul VIII din seria Pagini din istoria şi cultura Bucovinei, editată de societatea culturală sus amintită. (Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un arheolog uitat: Dionisie Olinescu.
 Vizualizări articol: 858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un arheolog uitat: Dionisie Olinescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei