Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Sărindarele de obşte, sărindarele particulare, pomelnicul anual

Grija neîntreruptă pentru soarta morţilor este una din datoriile creştineşti cele mai mari. Nimic nu-L pleacă mai mult pe Dumnezeu spre iertarea celor răposaţi ca rugăciunile preotului la Sfânta Liturghie. Atunci se pomenesc numele celor vii şi mai ales a celor morţi, care nu au putinţa să se roage singuri. Sângele lui Hristos, care se varsă spre mântuirea tuturor, mântuieşte de păcate şi pe morţii noştri. Pentru pomenirea lor la Sfânta Jertfă se dau anumite slujbe:

Sărindarele obşeşti - acelea care se dau la sfinţirea unei biserici, a unei fântâni, sau când se face preot nou în sat. Preotul săvârşeşte atunci 40 de Liturghii, neîntrerupt, la care pomeneşte viii şi morţii creştinului care a dat pomelnicul. La sfârşitul celor 40 de Liturghii se face parastas şi se pomenesc morţii tuturor credincioşilor care au dat pomelnice.

Sărindarele particulare- sunt pomenirile la 40 de liturghii răzleţe. Creştinul scrie în pomelnic un singur răposat, sau pe toţi, iar alteori pune şi numele celor vii. Se mai dau sărindare pentru sporul casei şi binele familiei.

Pomelnicul anual - cu vii şi morţii, se cheamă acela pe care-l dă credinciosul preotului ca să-l pomenească la toate Liturghiile din timpul anului. Pomelnicul anual se dă mai ales la mănăstiri, pentru că acolo se săvârşeşte în fiecare zi Sfânta Liturghie.

  

Prinoasele care se dau pentru sufletul mortului

În ce stare te-a găsit moartea, în aceea te afli, scrie un părinte bisericesc. Adică, de te va găsi moartea mântuit, vei moşteni împărăţia veşnică, iar de te află în păcate, chinurile iadului sunt partea ta. Deci mortul nu poate să-şi mai schimbe starea de dincolo. O singură scăpare mai este. Ne-o arata ''Mărturisirea Credinţei Ortodoxe'', care spune: ''Credinţa ne învaţă că un mare număr de păcătoşi, care s-au căit în clipa de pe urmă, sunt scăpaţi din iad prin rugăciunile şi milosteniile celor vii''.

Prin rugăciunile celor vii înţelegem:  rugăciunile preotului la Sfânta Liturghie, rugăciunile noastre, ale fiecăruia, pentru răposaţi şi parastasele pentru pomenirea morţilor. Pomelnicele morţilor pe care le dăm preotului la Sfânta Liturghie să fie însoţite de o prescură (din care se scoate Trupul Domnului la Sfânta Jertfă), de o lumânare (ca să aibă mortul parte de lumină) şi de vin (din care se pregăteşte Sângele Domnului).

Parastaselese însoţesc de colivă îndulcită cu miere sau zahăr, căci coliva închipuieşte nădejdea noastră în învierea celui răposat, iar mierea şi zahărul, credinţa noastră în  viaţa tihnită şi plăcută a mortului. De asemenea se însoţesc de colaci, vin şi lumânări, care închipuiesc Trupul, Sângele şi Lumina lui Hristos. Apoi tămâie şi untdelemn - toate jertfe plăcute Domnului.

Prin milostenii înţelegem: mâncarea ce urmează după parastas, vasele, hainele, banii, şi orice alte bunuri date de pomană pentru sufletul răposatului. Se cuvine însă ca aceste pomeni să fie împărţite săracilor, nu rudelor noastre sau celor avuţi, căci atunci pomana nu-i deplină şi deci nu-i primită. Iar pomana să o facem cu dragoste şi cu râvnă, nu pentru ochii lumii, sau din silă.

 

Acatiste, privegheri şi rugăciuni la toată cererea

'' Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi'', zice Domnul. Adevăratul credincios ascultă numai această chemare. El caută alinarea nevoilor şi împlinirea cererilor sale numai la Dumnezeu. Biserica îi pune la îndemână toate mijloacele. Între aceste mijloace sunt şi următoarele slujbe şi rugăciuni:

Acatistele- sunt slujbe anumite, care se pot citi şi la cererea credinciosului, pentru feluritele sale nevoi. Să spună dar, preotului, ce acatist crea să-i citească. La acatist aducem: pomelnicul viilor, tămâie şi untdelemn, şi le dăm preotului.

Privegherile- sunt tot slujbe pentru binele şi sporul casei, pentru boală sau pentru o mare nevoie. Ele se fac seara, în orice zi, dar mai ales în posturi. Când vrem să facem priveghere, aducem la biserică: 5 pâini sau 5 prescuri, puţin grâu, o sticlă cu vin şi una cu untdelemn. După ce le binecuvintează preotul luam o parte din ele acasă. Prescurile şi vinul le folosim la mâncare, untdelemnul îl ardem în candelă, iar grâul îl amestecăm în sămânţă.

Rugăciunile la toată cererea- le face preotul în biserică atunci când săvârşeşte Sfânta Liturghie. Aceste rugăciuni se fac pentru boală, pagubă, călătorie, vrăjmaşi şi pentru orice trebuinţă. Credinciosul spune preotului pentru ce să se roage, iar el ştie ce să facă. La începutul Sfintei Liturghii ducem preotului prescuri, din care el va scoate o părticică, pe care o dăm celor bolnavi, sau o mâncăm noi înşine, înainte de masă.

(http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărindarele de obşte, sărindarele particulare, pomelnicul anual.
 Vizualizări articol: 2661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sărindarele de obşte, sărindarele particulare, pomelnicul anual5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inca o mare minciuna servita oamenilor nestiutori! trimis de
(16 mar 2010, 11:54:50
Biblia ne spune ca ..."Dumnezeu este un Dumnezeu a celor vii ,NU a celor morti"! Mare placere ii face Domnului ca sa avem grija de oameni DOAR CAND SUNT IN VIATA,sa le alinam suferintele,nevoile, sa le purtam pe cat posibil sarcinile,SA SIMTATA,INTRADEVAR,IUBIREA APROAPELUI ! Dupa moarte NIMENI SI NIMIC NU-L MAI POATE AJUTA!Faza cu pomenirea mortilor,ca **** cer nu mai stiu ce o mai cred doar oamenii care n-au mai citit in viata lor o carte... Dumnezeu ne spune ca: " CEI MORTI NU STIU NIMIC"( Cartea ecclesiastului)...Credeti-l pe cuvant pe Dumnezeu si mai lasati acest gen de datini care n-au nimic cu Dumnezeu si cu crestinismul in general! De fapt interesele sunt altele...si majoritatea le cunoastem...S-auzim numai de bine!
2.   Unde stau stiutorii?? trimis de
(18 mar 2010, 13:25:59
imi era dor de parerile tale seci, luate si interpretate ad literam din Biblie. Dumnezeu spune acest lucru in Vechiul Testament, intr un anumit context. Tin sa ti amintesc, ca, pana la venirea Mantuitorului toate sufletele mergeau in iad, indiferent daca au facut bine, sau nu, indiferent daca se ruga cineva pentru ei sau nu. Venirea Mantuitorului, insa, Patimirea, Rastignirea Sa a deschis portile Raiului, ca noi cei pacatosi prin rugaciune, prin credinta, nadejde, spovedanie, Sfanta Impartasanie sa putem fi partasi la bunatatile ce or sa fie. Daca un om a facut pacate mari cat a trait, si a murit nespovedit atunci , Sfintii Parinti spun ca sansele sa se mantuiasca, sunt minime. Daca acesta s- a spovedit in viata sa si si- a implinit canonul, cu ajutorul rugaciunilor Bisericii, aacesta se mantuieste.
Cum poti sa afirmi ca cei morti nu stiu nimic??? Aici, in spiritul Noului Testament, este vorba de moartea sufletesca, moarte mult mai cumplita decat cea trupeasca.
3.   Stiutorii trimis de
(18 mar 2010, 13:37:52
Probabil stiutorii vin din SUA, din Occident in general, unde odata cu ereziile mai dau si bani ca sa te atraga in ele. Atentie la cei "caldicei" in credinta Ortodoxa, ca ei sunt cei mai expusi acestor "favoruri" neo protestante. Apropo de ce spuneai tu: "Interesele sunt altele". Tineti va de dreapta credinta Ortodoxa sa nu deraiati de la Calea, Adevarul si Viata, care este IIsus Hristos

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei