Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2010 - Anul XV, nr. 49 (4340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Începând de azi

Zilele Babelor

Perioada dintre 1 şi 9 martie este cunoscută ca Zilele Babelor. De regulă, în acest interval, vremea este foarte schimbătoare, zilele senine şi foarte calde alternând cu cele foarte reci.

Există obiceiul ca fiecare dintre noi să îşi aleagă una din zilele babelor, aceasta prevestindu-ne viitorul în funcţie de aspectul vremii.

 

Legenda Dochiei

Legenda spune că odată, demult, trăia Dochia, o femeie cam rea la suflet. Într-una din ultimele zile ale iernii, şi-a trimis nora la munte să culeagă fragi, deşi afară era încă zăpadă şi frig. Cu ajutorul unei minuni a lui Dumnezeu, fata a putut îndeplini porunca soacrei şi s-a întors acasă cu fragi şi nevătămată de frigul iernii. Crezând că a venit primăvara, baba Dochia a început să urce cu oile la munte. Şi-a luat pe ea nouă cojoace. Luna Martie a început prin câteva zile calde, iar baba a renunţat treptat în fiecare zi la câte un cojoc. Dar, după ce a pierdut şi ultimul cojoc, a venit din nou o zi rece. Dezbrăcată, Dochia a îngheţat împreună cu oile sale şi s-a transformat în stâncă.

 

Moşii sunt mai buni ca babele

Moşii sunt cei care urmează după Babe, între 10 şi 17 martie, când vremea este mai blândă, cum şi în popor se spune că moşii sunt mai buni decât babele.

În 9 martie, Biserica Română Ortodoxă îi celebrează pe cei 40 de mucenici, arşi pe rug în perioada de început a creştinismului, la Sevastia. Aceste zile prefaţează momentul echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice.

În prima perioadă a lunii martie, durata zilelor este aproximativ egală cu cea a nopţilor, pentru ca în jurul datei de 21 martie ziua şi noaptea să fie egale. Babele sunt conduse de Dochia, care, se spune, îşi leapădă în fiecare zi câte un cojoc ce este luat de "surorile" sale, numite după zilele săptămânii: Lunica, Marţica, Marcuriana, Joiţa, Viriţa, Sitiţa şi Domnica.

La început de an agricol, de cele mai multe ori, Baba Dochia este reprezentanta Anului Vechi, învinsă şi apoi înlocuită, în urma unei competiţii dificile, de una mult mai tânără.

Există şi credinţe care o prezintă drept victimă, o bătrână creştină cuviincioasă, un adevărat spirit protector. Ea este cea care se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru a aduce mai repede timpul călduros.

(www.crisana.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Babelor.
 Vizualizări articol: 745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zilele Babelor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei