Salată de crudităţi
Ingrediente:
1 măr mare (2-3 mai mici)
1 morcov mare
jumătate dintr-o varză dulce mică (opţional)
jumătate de rădăcină de ţelină
jumătate de pahar cu apă
1 lingură zahăr
jumătate de lămâie
1 linguriţă rasă de sare
2 linguriţe ulei de măsline
piper după gust
Prima dată preparăm dressing-ul din jumătatea de pahar cu apă, zahărul, sarea, zeama de la lămâie şi uleiul de măsline. Îl amestecăm bine până se topesc toate granulele de sare şi zahăr. Adăugăm piper după gust.
Varza o tăiem julien, cât de subţire putem. Mărul, morcovul şi ţelina le spălăm, le curăţăm şi le dăm pe răzătoarea mare. Mărul va fi ultimul răzuit pentru că este cel care se oxidează cel mai repede. Amestecăm bine toate legumele cu mărul şi adăugăm dressing-ul. Păstrăm salata la frigider pentru cel puţin jumătate de oră înainte de a o servi.
Tocană de ceapă
Ingrediente:
-6 cepe,
-4 roşii,
-1 morcov,
-3 căţei de usturoi,
-1 legătură de mărar,
-1 pahar cu ulei,
-zahăr,
-sare,
-piper,
-boia,
-oţet
Mod de preparare:
Se curăţă ceapă, se taie mărunt şi se căleşte împreună cu morcovul (dat pe răzătoare) şi cu boiaua. Atunci când ceapa capătă o nuanţă gălbuie, se adaugă roşiile, oţetul, zahărul, sarea, piperul şi se lasă la fiert timp de 10 minute. Când tocana este gata se va adăuga mărarul.
Supă de fasole cu ulei de măsline
Ingrediente pentru 6 porţii:
-1 cană cu fasole albă (uscată),
-câteva căniţe cu apă,
-1/4 de cană cu bucăţi de ceapă (tocată mărunt),
-1 beţişor de ţelină (tocat mărunt),
-1 morcov mediu (tocat mărunt),
-1 linguriţă cu sare,
-1 linguriţă cu oregano,
-1/2 de linguriţă cu busuioc,
-1 dovlecel mic (tocat felii),
-1 ardei gras mic (tăiat mărunt),
-3 sau 4 căţei de usturoi (zdrobiţi),
-90 de grame de pastă de roşii,
-piper negru,
-1 cană cu măsline negre (feliate),
-1 lingură cu suc de lămâie,
-1 roşie medie (tăiată felii),
-1 mână de pătrunjel (tocat mărunt).
Mod de preparare:
Spală fasolea, pune-o într-un vas cu apă şi las-o pe foc timp de 1 oră şi 15 minute. După aceasta, pune uleiul de măsline într-o tigaie, lasă-l să se încălzească, după care adaugă ceapa, ţelina, bucăţile de morcov, sarea şi ierburile. Lasă tigaia pe foc timp de 10 minute, amestecă din când în când. Apoi adaugă bucăţile de dovlecel, ardeiul gras, usturoiul şi mai lasă tigaia pe foc timp de 5 minute. După aceasta, adaugă peste legume pasta de roşii, măslinele, piperul şi sucul de lămâie.
Adaugă toate legumele, inclusiv zeama, peste supa de fasole. Amestecă din când în când, acoperă vasul şi lasă vasul la foc mic timp de 15 minute. La final, se adaugă felii de roşie şi pătrunjel (tocat mărunt). (www.dietetik.ro)