Păstăi cu sos de roşii
500 gr păstăi
1000 gr roşii
100 gr ceapă
2 căţei de usturoi
sare, piper
pătrunjel
Pregătire:
Tăiaţi ceapa feliuţe şi păstăile în bucăţi de 3-4 cm lungime după ce le-aţi curăţat de aţe. Căliţi păstăile în puţină apă, timp în care daţi roşiile pe răzătoare. După 5 minute adăugaţi ceapa şi după ce s-a înmuiat puneţi sosul de roşii. Lăsaţi să dea câteva clocote până se fierb păstăile, condimentaţi şi adăugaţi usturoiul pisat. Serviţi cu pătrunjel. Opţional 2 linguri de oţet balsamic în timpul fierberii.
Dovlecei marinaţi cu usturoi
Ingrediente:
3-4 dovlecei
3 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt
2-3 linguri ulei de măsline
1-2 linguri oţet balsamic sau zeamă de lămâie
1 linguriţă oregano
sare
piper proaspăt măcinat
Pregătire:
Dovleceii se spală bine (nu se decojesc), li se taie capetele şi se feliază pe lung, în fâşii foarte subţiri. Feliile se frig pe ambele părţi pe grătar sau pe aragaz într-o tigaie neunsă. Se prepară marinata din restul ingredientelor (cu sare şi piper după gust), la care se adaugă treptat feliile de dovlecel imediat ce au fost scoase de pe foc şi se amestecă bine. Se lasă să stea cel puţin 1/2 oră înainte de a se servi. Aceeaşi reţetă se poate face şi cu felii de vânătă, cu fulgi de chili în loc de piper negru.
Tofu marinat la cuptor
Ingrediente:
200 g tofu
1 lingura ulei de măsline
1/2 lingura oţet balsamic
2 linguri sos de soia
100-150 ml apă
1-2 căţei de usturoi pisaţi sau feliaţi (opţional)
1 linguriţă fulgi de drojdie uscată (opţional)
1 linguriţă seminţe de susan (opţional)
1-2 linguriţe boia dulce sau iute, cimbru sau alte mirodenii preferate
sare, piper proaspăt măcinat, după gust
Pregătire:
Pentru marinată, se combină toate ingredientele în afară de tofu. Dacă tofu este deja sărat, se prepară o marinata cu mai puţin sos de soia/sare. Tofu se spală bine şi se taie felii şi se aşează într-un vas termorezistent. Marinata se toarnă deasupra, astfel încât să acopere tofu. Se acoperă cu un capac sau cu folie de plastic şi se lasă la rece peste noapte sau cel puţin 2 ore. Apoi vasul se introduce în cuptor, la 180 C, şi se lasă aproximativ 1 oră sau până când feliile de tofu devin maronii şi au început să se usuce (lichidul trebuie să se absoarbă complet)
(http://www.svr.ro)