Mâncare de fasole
Timp de preparare:
1 oră şi 30 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
300 g fasole boabe
un morcov
3 cepe
2 linguri sos iute
250 ml. suc de roşii
sare, piper, cimbru, un praf de curry
frunze de ţelina
pătrunjel verde
50 ml ulei
Mod de preparare:
Fasolea muiată 10-12 ore, se fierbe, schimbând apa de 2-3 ori, cu o ceapă, foaie de dafin, boabe de piper.
Sosul: călim 2 cepe, adăugăm morcovul dat pe răzătoarea fină, le călim împreună, adăugăm sosul iute, sucul de roşii, lăsăm pe foc până se ridică uleiul la suprafaţă. Când fasolea este fiartă, se amestecă sosul cu fasolea, se condimentează, se presară cu verdeaţă. Servim cu muraturi sau salată. (www.gustos.ro)
Prăjitură de post, cu foi din cartof
2 cartofi
400 g făină
250 g margarină sau 150 ml ulei şi 100 ml apă, pentru o variantă fără E-uri
250 g zahăr
1 praf de copt
1 lingură cacao
un borcan gem
nuci
Cum procedăm:
Se curăţă cartofii, se taie cubuleţe şi se fierb (ca pentru piure). Se pasează şi se amestecă cu făina, cu praful de copt, margarina topită sau frecată spumă cu zahărul. Se pune şi nelipsitul praf de sare.
Se frământă aluatul până devine uniform şi se împarte în 3 părţi.
O parte se amestecă cu lingura de cacao până se înglobează în compoziţie.
Folosim o tavă 22x32cm şi întindem o foaie de aluat simplu, apoi jumătate din gemul din borcan, peste care presărăm nuci prăjite.
Apoi întindem aluatul cu cacao, restul de gem, puţine nuci presărate şi ultima foaie de aluat. Înţepăm cu furculiţa din loc în loc şi punem nuci întregi peste aluat. După ce se coace la foc potrivit, se presară cu zahăr vanilat.
(sursa: www.culinar.ro)