Timp de preparare:
1 oră şi 10 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
1 cană făină
1 cană griş
1 cană zahăr
1 plic praf de copt
Pentru sirop:
0,5 l apă
3 linguri zahăr
esenţa rom
un cub mic cât o nucă, margarină
mere
2 plicuri zahăr vanilat
scorţişoară
Mod de preparare: Merele se curăţă şi se dau pe răzătoare, apoi se amestecă cu zahărul vanilat şi cu scorţişoara.
Se pune la fiert apa cu zahărul, iar când dă în clocot se stinge focul şi se adaugă cubul de margarina şi esenţa de rom.
Primele 4 ingrediente se amestecă bine. O tavă tapetată cu hârtie de copt se unge cu margarină şi se pune apoi 1/2 din compoziţia amestecată, se nivelează, adăugăm merele rase şi apoi restul de compoziţie. Deasupra se pune siropul făcut, aşa cald, făcându-se găurele cu lingura pentru a intra bine siropul şi la foaia de jos. Se pudrează cu scorţişoară deasupra.
Se dă la cuptorul dinainte încălzit aproximativ o oră, până se face proba cu scobitoarea şi aceasta rămâne uscată. Se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr praf şi se taie în forma dorită.