miercuri, 17 feb 2010 - Anul XV, nr. 39 (4330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ispita devenită sfinţenie

Sfântul preacuvios părinte Martinian, prăznuit în fiecare an la 13 februarie, a fost un om asemenea nouă tuturor, celor de ieri, de azi sau de mâine. A fost tânăr, a fost bărbat în toată puterea cuvântului, a fost bătrân, a fost, mai tot timpul, aşa cum este fiecare dintre noi, ispitit.
Ceea ce l-a deosebit de noi oamenii de ieri, de azi şi de mâine a fost hotărârea lui în faţa ispitei.
Proloagele (pe care eu le consider acele fapte care au luat-o înaintea cuvintelor, devenind semne de sfinţenie) ne redau trei trepte ale salvării de ispită. Prima treaptă este cea în care sfântul este salvat de comunitate. La optsprezece ani, Martinian s-a retras într-o peşteră dintr-un munte de lângă Cezareea Palestinei. Douăzeci şi cinci de ani a trăit aici, o viaţă plină de înfrânare, de rugăciune, mulţi oameni din cetate urcând aproape zilnic, la o anumită oră, spre a se folosi de cuvintele, rugăciunile şi sfaturile lui. Trecuse şi ziua în care, fără să afle, împlinise patruzeci şi doi de ani. Seara, se lăsase o ploaie mare şi rece. S-au auzit bătăi în uşa de la chilia sfântului. A deschis, era o femeie tânără, frumoasă, neruşinată, plină de viclenie diavolească, plângând să nu fie lăsată afară. Sfântul s-a înduplecat! O chema Zoe.
Odată intrată în chilia lui Martinian, femeia a mărturisit că venise pentru el, pentru a se convinge toţi că viaţa lui nu este vrednică de laudă, deoarece acolo unde nu este foc, nu arde fânul. Cuviosul, ascultând-o, se învoia, puţin câte puţin în inima sa, stând aproape să cadă. În acele clipe, mai multe voci s-au auzit în apropierea chiliei. Erau credincioşii care se întorseseră din drum, spre a cere încă o dată binecuvântarea cuviosului şi lămuriri asupra cuvântului evanghelic pe care li-l spusese la despărţire despre duhul care este osârduitor şi despre trupul care este neputincios (Mc. 14, 38).
A doua treaptă este cea în care sfântul fuge de comunitate. Înţelegând că lupta cu ispitele cere să fugi din faţa lor, cuviosul s-a ascuns pe o insulă pustie. Zece ani a trăit acolo până când, într-o dimineaţă, a trebuit să plece. O corabie se spărsese de o stâncă, înecându-se cu toţi, în afara unei fete care se agăţase de o scândură. O chema Rotina. Sfântul i-a lăsat fetei hrana şi adăpostul său, apoi, zicându-şi: „Fugi, Martiniane, să nu te ajungă ispita!“, s-a aruncat în mare, înotând până la ţărm.
A treia treaptă a salvării de ispită este cea în care sfântul intră în Biserică. Ultima rămăşiţă a vieţii, Martinian şi-a petrecut-o pribegind din loc în loc până când, într-o zi, intrând în Biserica cea Mare din Atena, s-a întins la pământ, dându-şi sufletul de mucenic al vieţii curate în Braţele lui Dumnezeu.
Cele două femei, ispititoare odinioară, Zoe şi Rotina, îşi vor desăvârşi viaţa într-o sfântă mănăstire, dobândind şi ele, de la Duhul Sfânt, semnele sfinţeniei.
Întorcându-ne la începutul acestei realităţi, sfinţenia nu este deloc o poveste, la prima treaptă în care sfântul era salvat de comunitate, şi constatând că trăim într-o lume care se complace în prezenţa ispitei, ultimul răcnet al acesteia fiind navigarea pe internet, - ne întrebăm, firesc: mai există comunităţi care să salveze sfinţenia?
 

(pr. Sever Negrescu, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ispita devenită sfinţenie.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ispita devenită sfinţenie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TOTI PUTEM FI SFINTI ! trimis de
(17 feb 2010, 11:47:24
Daca ascultam de Dumnezeu, de Cuvantul sau Prea sfant care este Biblia!Mai mult Domnul Iisus Hristos spune undeva in Biblie ca:" MAMA MEA SI FRATII MEI SUNT CEI CARE FAC VOIA TATALUI MEU"!Tot in Biblie aflam ca ORICAT DE TARE ESTI ISPITIT DUMNEZEU ITI DA SI PUTEREA DE A REZISTA !Nu-i nevoie sa traiesti prin pesteri si vagauni precum animalele ca sa realizezi aceasta , CA SA DEVII SFANT! Pe timpul apostolului Pavel Biblia ne spune ca erau sfinti in viata care locuiau CA OAMENII in satele si orasele vremii facand un lucru "simplu",VOIA LUI DUMNEZEU!Dealtfel,chiar Dumnezeu II INVATA PE ADEVARATII CRESTINI: "DUCETI-VA SI FACETI UCENICI DIN TOATE NEAMURILE BOTEZANDU-I IN NUMELE TATALUI, A FIULUI SI AL SFANTULUI DUH , SI INVATATII SA PAZEASCA TOT CE V-AM PORUNCIT" !(Matei,28cu 19,20) Oare spune cumva"FACETI-VA TOTI OAMENII PAMANTULUI CALUGARI SI LOCUITI PRIN PESTERI CA SA DEVENITI SFINTI"? NU,NU,NU!NE SPUNE TAMAN INVERS:" DUCETI-VA SI FACETI UCENICI" !TRIST,SUNTEM DEPARTE DE PORUNCILE LUI

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei