Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2010 - Anul XV, nr. 38 (4329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Pomeniri individuale pentru cei adormiţi

Rugăciunile pentru cei adormiţi sunt momente de interiorizare sufletească şi comuniune cu cei răposaţi. Biserica a rânduit anumite zile de pomenire, iar la toate aceste zile de pomenire se oficiază slujba parastasului. Este bine ca aceste pomeniri să fie în legătură cu săvârşirea Sfintei Liturghii, pentru că aceasta este cea mai importantă slujbă de mijlocire pentru cei adormiţi. Apoi, se poate merge la casa celui adormit sau la mormânt. În practica bisericească se obişnuieşte ca slujba parastasului să se oficieze la biserică, apoi se merge la mormânt sau la casa celui adormit, unde preotul binecuvântează darurile şi prinoasele care se dau de pomană.
Parastasele sunt ierurgii speciale prin care noi suntem alături de cel adormit, prin rugăciune, şi ne înfăţişăm lui Dumnezeu cu rugăciuni fierbinţi, cerându-I să îi ierte păcatele. Verbul grecesc „paristemi” înseamnă a se alinia alături de cineva, a sta în rând cu cineva, a fi camaradul de luptă, apropiatul, tovarăşul de sacrificiu al cuiva.
Soroacele rânduite de biserică pentru a face pomenire sunt următoarele: ziua a treia, a noua, a patruzecea, la trei luni, la şase luni, la nouă luni şi la un an, apoi în ziua decesului, în fiecare an (până la şapte ani). Toate aceste zile se calculează din ziua decesului şi nu din ziua înmormântării. Se obişnuieşte ca, de ziua numelui celui adormit, în locul felicitărilor care i se aduceau când era în viaţă, după trecerea la cele veşnice, tot din dragoste, să i se facă pomenire. Se recomandă ca zilele de pomenire să fie respectate pentru că fiecare dintre ele are o interpretare teologică şi simbolică. Prima pomenire, la trei zile după deces, care, de obicei, corespunde cu ziua înmormântării, se face în cinstea Sfintei Treimi şi în amintirea Învierii celei de a treia zi a Domnului, Care s-a făcut început al învierii celor adormiţi.
Pomenirea de la nouă zile se organizează în cinstea celor nouă cete îngereşti cărora ne rugăm să mijlocească pentru cel răposat, spre a se bucura de comunicarea cu aceştia. Tot în această zi, pentru întărirea duhovnicească a membrilor familiei îndoliate, se obişnuieşte săvârşirea slujbei Agheasmei celei mici şi stropirea casei în care a locuit cel plecat la Domnul.

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pomeniri individuale pentru cei adormiţi.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Pomeniri individuale pentru cei adormiţi4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DOAR NISTE DATINI... trimis de
(16 feb 2010, 12:34:13
In realitate,cum spunea si parintele Cleopa,omul o data ce a murit(nepocait,cu pacatele nemarturisite)NICI UN MUNTE DE AUR NU-L MAI POATE SALVA!Poti sa-i faci un ocean de bors si un munte de coliva,sa-i dai "de suflet un ocean de vin si rachiu si-un munte de placinte si galuste ca NU-L POATE AJUTA CU NIMIC!FIECARE TREBUIE SA CONSTIENTIZEZE CA DUPA VIATA PE CARE A DUS-O,DUPA FAPTELE SALE BUNE IZVORATE DINTR-O POCAINTA SINCERA VA FI SAU NU ADMIS IN CURTILE CERESTI !!! NADEJDEA RUGACIUNILOR SI A POMENELOR NU POT FI DECAT NISTE DESERTACIUNI CU CARE OMUL SE(SI NE!)INSEALA SINGUR !PACAT CA PREOTII NU LE SPUN ACESTE LUCRURI ENORIASILOR DUCANDU-I IN RATACIRE! Nicaieri nu este scris ca DUMNEZEU NE CERE ASA CEVA SAU DACA AR TINE CONT DE ASA CEVA! SUNT DOAR VORBE GOALE,RITUALURI GOALE LIPSITE DE ORICE ARGUMENT BIBLIC,DUMNEZIEIESC!!!
2.   Rugativa neincetat... trimis de
(16 feb 2010, 15:09:18
Este foarte bine sa ne rugam pentru cei adormiti, si, in general sa respectam randuielile impuse, cu ajutorul harului Sfantului Duh, de Biserica Ortodoxa. Acest lucru arata dragostea noastra pentru cel raposat, si ,cu ajutorul si mijlocirea bisericii, daca nu a facut pacate foarte grele, poate sa se milostiveasca Dumnezeu de el. Trebuie sa stim insa ca pana la Infricosatoarea Judecata de Apoi, mai sunt sperante , ca prin rugaciunile noastre si a bisericii Ortodoxe cel din iad sa mearga in rai. Este foarte trist ca in ziua de azi sunt asanumitii "crestini" care judeca , in locul lui Dumnezeu, cine trebuie sa se mantuiasca, cine sunt mantuiti deja si cine osanditi. Acest lucru numai Dumnezeu il stie, noi trebuie doar sa ne rugam, cu smerenie, sa avem nadejde ca o sa gasim raspuns bun la Infricosata judecata. Amin.
3.   ASA CREDEAM SI EU... trimis de
(16 feb 2010, 17:53:20
toate balivernele spuse de unul sau de altul,care mai de care mai "prea sfintit" sau "prea cucernic", pana am pus mana sa citesc Sfanta Scriptura si am gasit acolo ca "MANTUIREA E UN DAR DE LA DUMNEZEU"!Ea nu poate veni nici prin faptele noastre, nici nu poate fi cumparata cu toata bogatia lumii,nici prin mijlociri de rugaciuni a celor vii sau "pomeniri de suflete"Tot DUMNEZEU NE INVATA IN BIBLIE CA : " CEI MORTI NU STIU NIMIC"! S-atunci,daca nu esti analfabet sau cu capul "patrat"iti poti da lesne seama ca **** nu mananca nimic,nu cer nimanui nimic, datorita faptului ca INSUSI DUMNEZEU NE SPUNE CA : " CEI MORTI NU STIU NIMIC" ! ! !Asa ca orice crestin cu mintea intreaga,cu bun simt DAR MAI ALES CU FRICA DE DUMNEZEU, TREBUIE SA-L CREADA PE DUMNEZEU , PT. CA IN GURA LUI NU ESTE MINCIUNA CA IN CEA A TICALOSILOR DE OAMENI ! CR111,intreaba te rog un preot cu bun simt si frica de Creatorul sau si va comfirma POZITIV cele spuse de mine ! Multe binecuvantari !
4.   Sfinti trimis de
(17 feb 2010, 08:38:40
Mantuirea este un dar de la Dumnezeu, intradevar, dar Dumnezeu nu vrea ca noi sa stam pasivi, indiferenti, ci sa contribuim si noi, dupa puterile noastre la mantuire. Acest lucru insemnind: sa avem iubire de Dumnezeu si de aproapele, sa ne rugam pentru aproapele, sa facem fapte bune dupa putere. Cat despre preoti, ei toti au harul Duhului Sfant, cu ajutorul caruia pot sa lege sau sa dezlege pacatele oamenilor, in numele Mantuitorului Hristos." Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele iertate vor fi, si carora nu le veti ierta pacatele, tinute vor fi" Le spune Mantuitorul apostolilor, iar , mai departe acestia episcopilor si preotilor. Deci sfintenia preotilor din Biserica Ortodoxa isi are inceputul din vremea Mantuitorului. Cum iti explici ca apa sfintita la Boboteaza de preotii ortodocsi nu se strica niciodata??? sau Lumina de la Mormantul Sfant coboara , in chip minunat la rugaciunea facuta de episcopul locului??? "Cine are urechi de auzit sa auda"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei