Florin Zamfirescu a fost unul dintre jurnaliştii care au pus bazele presei ieşene de după 1989. Şi-a început cariera în 1982, în vremea studenţiei, ca secretar general de redacţie, la revista “Opinia studenţească”, o publicaţie culturală extrem de vie pentru acea perioadă. Din 1991, timp de 9 ani a fost gazetar la “Monitorul de Iaşi”, primul ziar puternic al Iaşului de atunci, fiind unul dintre fondatorii acestuia. A editat apoi, pe rând, publicaţiile “Obiectiv” şi “Lumea Ieşeanului”.
La începutul anului 2005, a făcut parte din grupul de laici care i-a propus Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, proiectul primului cotidian creştin din România, “Lumina”.
Din 7 februarie 2005, de la prima apariţie a acestui ziar, în calitate de director editorial a promovat şi încurajat un gen de presă inedit în peisajul media românesc, abordând subiectele sociale din perspectivă creştină.
Astăzi, după o scurtă suferinţă provocată de o boală gravă, Florin Zamfirescu a trecut la cele veşnice, informează redacţia cotidianului “Ziarul Lumina”. Pe 14 aprilie ar fi împlinit 48 de ani.
A fost un ziarist de excepţie, un formator de şcoală de jurnalism, dar, înainte de toate, un om generos şi cald.
Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, în jurul orei 13, la Biserica “Sfântul Nicolae” Copou din Iaşi, ctitorie a lui Nicolae Iorga. Trupul neînsufleţit va fi înhumat la Cimitirul “Bunavestire”, iar parastasul se va desfăşura la Centrul “Providenţa” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Dumnezeu să-l odihnească! (http://femeiacrestina.blogspot.com/)
Florin Zamfirescu, fondatorul presei moderne din Iaşi şi din ţară
Florin Zamfirescu poate fi considerat unul dintre fondatorii presei moderne din Iaşi şi din ţară. A fost secretar general de redacţia la revista "Opinia Studenţească", în anii premergători revoluţiei din decembrie 1989, revista care, în ciuda impunerilor vremurilor de atunci, nu a publicat niciodată imagini sau texte referitoare la cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu. Imediat după Revoluţie a fost unul din fondatorii "Monitorului de Iaşi" iar ulterior a iniţiat şi participat activ la dezvoltarea reţelei de ziare "Monitorul", în Moldova, Ardeal şi Bucureşti, reţea care număra în anul 1999 nu mai puţin de 20 de cotidiane locale dintre care unul în limba maghiară. A susţinut în paralel dezvoltarea reţelei de staţii radio "Nord-Est" şi a centrului tipografic "Multiprint" graţie căruia la Iaşi s-a tipărit primul ziar full policrom din România. A urmărit îndeaproape profesionalizarea departamentelor de producţie şi tehnoredactare din ziarele reţelei, "Monitorul de Iaşi" fiind primul ziar din ţara care a computerizat operaţiunile respective. S-a îngrijit, în calitate de director editorial al reţelei de ziare, de instruirea a numeroşi reporteri şi redactori. A structurat redacţiile locale şi, într-un climat profesional foarte confuz, a introdus reguli de funcţionare pe departamente şi secţii cu competente clar definite.
Pe parcursul a zece ani, cât a funcţionat reţeaua "Monitorul", piaţa presei locale din România s-a schimbat profund, o însemnată parte din merit revenindu-i din plin. După destrămarea reţelei a înfiinţat mai multe ziare (Obiectiv, Lumea ieşeanului) fiecare dintre acestea surprinzând piaţa cu idei ingenioase dintr-o paleta largă de competente, de la editorial la distribuţie. În 2005 a fost în echipa celor care, împreună cu ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au lansat "Ziarul Lumina", primul ziar creştin din România, parte a trustului de presă al Patriarhiei, unde a deţinut funcţia de director editorial. (sursa: www.ziaruldeiasi.ro)