Într-un loc binecuvântat cu frumuseţi de legendă, se nasc oameni care învaţă istorie de la clopotele Mănăstirii Moldoviţa, care, prin dangătul lor obosit de vreme, povestesc molcom despre măreţia timpurilor de altădată.
De asemenea, în „răstâmpul” când cerul se uneşte cu pământul şi când vremea vremuieşte, fără a mai avea răbdare, pe 31 decembrie, înainte de bătaia de toacă, s-a pornit plugul, cu brad frumos înstruţat, la care, boii arvuniţi cu un an înainte, tocmai din Fundu Demăcuşii, au avut de tras brazdă menită spre bunăstare şi belşug.
Primarul comunei Vatra Moldoviţei, ing. Virgil Saghin, păstrător de tradiţii şi obiceiuri, a umplut desaga plugarilor cu colaci şi vin după obicei, veselindu-se alături de lumea adunată, pentru ca noul an să aducă belşug şi voie bună în comunitate, dar şi pentru că urătura i-a fost „straşnic” pe plac.
Iar pentru că aratul presupune multă trudă şi timp, a doua zi, în dimineaţa Sf. Vasile, întreaga ceată de urători, frumos îmbrăcaţi în sumane, în frunte cu directorul şcolii, instit. Ilie Sauciuc, s-a îndreptat spre locurile unde altădată, Măria Sa, Petru Rareş Voievod, ctitorea de vrednică şi veşnică mândrie şi credinţă pentru Bucovina: Mănăstirea Moldoviţa.
Cuvioasele maici, alături de binecredincioşii creştini adunaţi la Sf. Liturghie, au primit urări de bine prin cuvinte meşteşugite din vreme: „Buna zâua maicililor/ În Hristos surorilor/ Dischideţ porţâlii mari/ Cî va vin din sat plugari./....Dă din clopât, nu mai sta,/ Sî ne-audî stareţa!/ Petru Rareş sî ne-audî/ Şî de-acol” di sus, sî râdî!”
Ca de fiecare dată, maica stareţă, Stavrofora Benedicta Tatulici, a dat plată plugarilor cu vîrf şi îndesat, ca să vină şi la anul şi ca belşugul să nu ocolească sfântul lăcaş de închinăciune.
Veselia, voia bună şi urările rostite de adevăraţii actori populari, au continuat la biserica din sat, „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, unde familia Pr. Paroh Dan şi Loredana Negură s-au pregătit din vreme cu „pampuştii împlutii”, ţuică şi vin, colaci pentru urători dar şi pentru boi, pentru că „ei sî ostenesc în brazdî / Sî-i facî pi plac la gazdî./ Ei sî ostenesc în giug,/ s-avem în varî belşug!”
Caprele şi ursul, muzica lăutarilor, veselia tuturor urătorilor şi a gazdelor, încununate într-o atmosferă specială, pe care numai bucovinenii o trăiesc în ceas de sărbătoare, au adus în comuna Vatra Moldoviţei imaginea unor vremuri de poveste. Printre rostiri spuse cu nădejde de puiii plugarilor „sî ningî, sî ploauî/ Sî chicurii roauî!/ Frumos sî-ncolţascî/ Bogat sî rodeascî!...”, Bunul Dumnezeu cred c-a râs cu lacrimi, acolo sus, pentru că, oamenii din aceste locuri se veselesc frumos şi...a plouat în semn de rodnicie.
Când Sf. Vasile se pregătea de culcare, plugul a fost urcat în căruţă, cu tot cu bradul lui frumos, a mai poposit vreme de un ulcior de vin la pensiunile Valcan şi Lulu, şi, asemeni unui erou misterios de legendă, s-a pierdut printre „pâclele” munţilor suri, cu boi cu tot, în fundul Demăcuşii.
Plugarii, membrii formaţiei „Gura Izvorului”, şi-au dat noroc bărbăteşte, şi, obosiţi de atâta frumoasă trudă, s-au îndreptat mulţumiţi spre casele lor, fericiţi că rădăcinile strămoşilor încep să odrăslescă în ogorul proaspăt arat.
Instit. Ilaria Puşcă
Şcoala cu clasele I-VIII Vatra Moldoviţei
( 4 ian 2010, 11:55:22