Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum şi al multor oraşe din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Datorită multelor minuni pe care le-a săvârşit atât în timpul vieţii, cât şi după trecerea la cele veşnice, el este supranumit şi "Făcătorul de Minuni" (Taumaturgul). Data naşterii sale este necunoscută, şi nu există o biografie detaliată a vieţii sale. Totuşi, se cunoaşte data morţii sale care este 6 Decembrie, neexistând însă un consens asupra anului, care după unii cercetători ar fi 345, iar după alţii 352. Tradiţia Bisericii spune că Sf. Nicolae s-a născut într-o familie bogată în Parara (Asia Minor). La moartea părinţilor săi, Nicolae a devenit preot şi s-a lepădat de toată averea sa, pe care a dăruit-o săracilor şi a plecat în pelerinaj în Palestina şi Egipt.
La întoarcerea acasă, poporul l-a întâmpinat şi l-a ales Arhiepiscop de Myra. Deşi o cronică din secolul al VI-lea îl citează printre participanţii la Sinodul de la Nicea, există prea puţini istorici care acceptă această teorie. Moaştele Sf. Nicolae au fost furate în anul 1087 din Myra, de către neguţătorii italieni şi aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicată o biserică dedicată Sf. Nicolae şi în care se află şi în prezent moaştele sale.
Sf. Nicolae – ocrotitorul copiilor
După cum se ştie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodată el este şi ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc. Dintre multele legende care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre.
Alte binecunoscute minuni săvârşite de Sf. Nicolae sunt învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii şi multe altele. Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă cât şi de cea Catolică, pe data de 6 Decembrie.