Negresă
Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
o lingură rasă de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie sau oţet de mere
un borcan de 400 g. gem
1 1/2 borcan de 400 g. cu apă
10 linguri de zahăr
1 pahar de ulei
4-5 linguri de cacao
20 de linguri făină (trebuie să iasă compoziţia ca la chec)
Puteţi adăuga în compoziţie la alegere nucă, alune, stafide, nucă de cocos.
Mod de preparare:
Într-un castron se toarnă gemul, apa, uleiul, zahărul, cacao, bicarbonatul stins în zeama de lămâie sau oţet de mere, puteţi adăuga după preferinţă nucă, alune, stafide, nucă de cocos, se amestecă bine, după care se adaugă făina. După ce se omogenizează bine compoziţia obţinută se toarnă în tava unsă în prealabil cu puţin ulei sau margarină. Prăjitura se încearcă cu scobitoarea pentru a vedea când este gata. Când este coaptă se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr şi se taie după preferinţă. Este o prăjitură simplă, se prepară foarte rapid şi este tare delicioasă.
Salată de post în straturi
Ingrediente:
2 sfecle roşii fierte, rase pe răzătoarea mare
4 cartofi fierţi daţi pe răzătoare
2 morcovi fierţi, daţi pe răzătoare
5 cepe feliate
maioneză de post
ulei de măsline
oţet
1 lămâie
condimente
măsline, gogoşar, pătrunjel - pentru ornat
Mod de preparare:
- sfecla se condimentează şi se asezonează cu 2 linguri de ulei de măsline şi o lingură de zeamă de lămâie. Se aşază pe un platou.
- ceapa se opăreşte în baiţ din apă, oţet şi condimente, se strecoară, se amestecă cu maioneza şi se împarte în 3 părţi
- o parte se aşterne peste sfeclă.
- morcovul amestecat cu zeama de lămâie şi o lingură de ulei de măsline, sare, se aşterne peste stratul de ceapă
- se întinde cel de-al doilea strat de ceapă
- următorul strat este din cartofi amestecaţi cu 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper
- se întinde ultimul strat de ceapă, se nivelează cu un strat subţire de maioneză şi se ornează cu măsline, gogoşar, pătrunjel. (sursa: www.gustos.ro)