File de peşte cu cartofi la cuptor
Ingrediente :
500 g file de peşte (cod, merluciu sau altceva)
6-7 cartofi
pătrunjel
2 cepe roşii
sare
1 lămâie
ulei
o ceaşcă apă
Se unge tava cu ulei şi se pun apoi jumătate din cartofii curăţaţi şi tăiaţi rondele subţiri (ca de chipsuri) cu o răzătoare specială, sare, ceapă tăiată fin rondele. Urmează peştele tăiat bucăţi mai mari sau mai mici, cum preferaţi, din nou ceapă, pătrunjel, cartofii care au rămas, şi iar ceapă şi pătrunjel.
La sfârşit se adaugă o ceaşcă de apă amestecată cu zeama de la lămâie.
Se dă la cuptor la foc potrivit la început şi apoi mic, cam 50-60 minute.
Borş de peşte
Carne de peşte de cât mai multe feluri
1 ceapă
1 ardei gras
1 roşie
500 g zarzavat
leuştean
1-2 linguriţe pastă de ardei sau de tomate
borş
sare, piper.
Preparare:
Morcovii, ceapa, ardeiul şi roşia se călesc puţin în ulei, se adaugă apoi albiturile de zarzavat, apă 4 -5 l ,celelalte ingrediente, mai puţin borşul şi peştele, se lasă să fiarbă. Când zarzavatul este fiert, se adaugă peştele şi se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se adaugă o lingură de borş magic sau o cană de borş făcut în casă. Se potriveşte de sare şi piper.
Se serveşte cu ardei iute.
Ciorbă de peşte
Ingrediente:
2 peşti mai mari (de preferat crap)
4 buc peşte - caras
2 buc pătrunjel rădăcină
2 buc păstârnac
1 buc ţelină
2 buc morcov
3 cartofi
3 roşii
o mână de orez
o leg. leuştean
borş de putină
sare
Preparare:
Cei patru caraşi, împreună cu ţelina, morcovul, păstârnacul şi pătrunjelul, se fierb până ce legumele şi peştele se fărâmă foarte bine. Amestecul format se pasează printr-o sită şi dacă mai e nevoie se mai adaugă lichid.
În supa formată se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi orezul. Când acestea sunt fierte pe jumătate, adăugăm bucăţile de peşte şi roşiile tăiate cuburi. Atunci când peştele este aproape gata, adăugăm borşul (după gust) şi mai fierbem câteva minute.
Se serveşte cu leuştean verde şi ardei iute.
(www.reteteculinare.ro)