Varză cu ardei şi hrean
Ingrediente:
- hrean 500 g
- zahăr 400 g
- varză albă 5 kg
- ardei capia 3 kg
- oţet 500 ml
- sare
Mod de preparare:
Tăiaţi varza şi ardeii mărunt. Radeţi hreanul şi amestecaţi-l cu varza şi ardeii şi adăugaţi sare după preferinţă. După ce dizolvaţi zahărul în oţet turnaţi-l peste compoziţie. Amestecaţi-l, acoperiţi-l cu un capac şi lăsaţi-l aprox. 30 de ore după care se poate pune în borcane sau chiar servi la masă. Timpul de preparare este de maxim 1 oră.
Borş de sfeclă
Ingrediente:
- 1.5 kg sfeclă
- 1.5 l borş
- 400 g cartofi
- 100 g morcovi
- 200 g ceapă
- o legătură verdeaţă
- sare
- 2 l de apă
Mod de preparare:
Se curăţă sfecla, se spală, se feliază şi se pune la fiert în apă sărată. Pe la jumătatea fierberii se adaugă morcovii şi ceapa, spălate, curăţate şi mărunţite, cartofii curăţaţi şi tăiaţi felii. Când toate componentele au fiert, se adaugă borşul (fiert separat), şi se mai lasă pe foc aprox. 10 min. Se potriveşte de sare şi se serveste cu leuştean şi pătrunjel mărunţit.
Tocăniţă cu ciuperci
Ingrediente:
- ciuperci albe 1 kg
- ardei 1 buc.
- ceapă verde 1 buc.
- patrunjel proaspat
- ulei
- sare
- piper
-o lingură făină
Mod de preparare:
Tocaţi mărunt ceapa şi ardeiul. După spălare şi curăţare, tăiaţi ciupercile fâşii, le căliţi în ulei, împreună cu ceapa şi ardeiul şi le lăsaţi să fiarbă 10 minute la foc potrivit. După fierbere îngroşaţi amestecul cu o lingură de făina şi puţină apă rece, după care îl intoduceţi în tocăniţă.
La final, adăugaţi în tocăniţă puţin pătrunjel proaspăt.
Sursa: www.retete-culinare.info