Sfântul Evanghelist şi Apostol Matei, sărbătorit de creştini luni, 16 noiembrie, era evreu de neam şi a fost unul din cei 12 Apostoli ai Domnului. Înainte de a fi chemat de Domnul să-i fie ucenic, Sfântul fusese vameş în Capernaum, lângă lacul Galileii şi se numea Levi. Vameşul era urât şi dispreţuit de popor, ca unul care era strângător de biruri şi le amintea că sunt supuşi romanilor. A primi să fii vameş însemnă, pentru ei, a primi să fii cel din urmă ticălos al neamului tău. Dar din acest Matei vameşul, Mântuitorul şi-a făcut un dumnezeiesc Apostol, care, cel dintâi, a scris, ca martor de aproape, o istorie a vieţii şi faptelor dumnezeiescului său Învăţător.
Ca ucenic al Mântuitorului, Sfântul Matei şi-a schimbat nu numai numele, numindu-se din Levi, Matei, ci a lepădat şi viaţa lui dinainte, aducând la Hristos, în loc de biruri, suflete de oameni, începând cu viaţa sa şi cu însuşi sufletul său. Drept aceea, şi Evanghelia sa, fericitul Matei a scris-o în două limbi: întâi în evreieşte, adică în limba aramaică, pe care a vorbit-o şi Mântuitorul, şi o vorbea tot poporul, iar a doua oara, prin anii 62-63, în greceşte, adică în limba care se vorbea pe atunci în toată împărăţia romanilor, cu scopul ca vestea cea bună să o poată cunoaşte cât mai mulţi oameni. În sfânta lui Evanghelie, fericitul Matei descrie copilăria şi faptele cele mai presus de fire ale Domnului, învăţătura Sa cea dumnezeiască, patimile Lui cele mântuitoare şi preamărita Lui Înviere. Dar, în Evanghelia sa, Sfântul Matei nu poate uita clipa când, stând la vamă, s-a întâlnit pentru prima oară faţă în faţă cu Mântuitorul şi a auzit pe Domnul zicându-i: "Vino după mine!" (Matei 9,9-13); nu poate uita cum el, îndată lăsând toate, a urmat Domnului şi l-a primit pe Domnul în casa sa şi, cum, de atunci, Domnul l-a învrednicit de s-a numărat cu cei 12 Apostoli ai Săi. Eusebiu şi Sfântul Epifanie ne spun că, după Înălţarea la cer a Mântuitorului şi după ce s-a înţelepţit cu cele dumnezeieşti în ziua Cincizecimii, primind puterea Duhului Sfânt, Sfântul Matei a scris Evanghelia sa, la rugămintea iudeilor veniţi la credinţă şi ca Sfântul Apostol Vartolomeu a dus această Evanghelie şi a lăsat-o în India. Tradiţia Bisericii mai ştie că, socotindu-si încheiată munca sa de Apostol al iudeilor, Sfântul Matei s-a îndreptat spre alte locuri ale răsăritului, străduindu-se să aprindă credinţa în Hristos printre perşi, etiopieni şi nubieni, smulgându-i din întuneric şi aducându-i pe calea cea adevărată a vieţii şi a mântuirii.
Nu se ştie lămurit unde anume şi-a sfârşit Apostolul viaţa şi ostenelile sale. O tradiţie spune că Sfântul Matei ar fi primit moartea de mucenic în Etiopia, fiind ars pe rug de necredincioşi.
(sursa: www.ortodoxism.ro)