Pentru creştinii ortodocşi şi catolici, seara zilei de 14 noiembrie este una specială: începe postul Crăciunului, care este recunoscut ca un post al bucuriei şi cercetării de sine, dar şi pentru faptul că timp 40 de zile nu trebuie să mâncăm carne, ouă sau alte produse de origine animală.
Postul nu trebuie privit ca o perioada a interdicţiilor, ci ca un bun prilej de a mânca sănătos, o perioadă în care aportul de glucide, lipide, proteine şi aminoacizi va fi echilibrat.
Însă gospodinele sunt cele mai încercate în tot acest timp, trebuind să pună pe masă mâncare pe gustul întregii familii. Astfel vă propunem o listă de alimente care pot fi consumate şi preparate în timpul postului.
Carnea poate fi cu uşurinţă înlocuită cu produsele din soia din care puteţi prepara şniţele, chiftele sau chiar sarmale, laptele poate fi înlocuit cu cel extras din boabele de soia, iar fructele şi legumele vor fi prezente la fiecare masă. Nucile, stafidele, seminţele sunt ideale în salate sau chiar şi pâine.
Pentru a fi şi mai concreţi vă oferim câteva idei de preparate:
- Ghiveci de legume
- Mâncare de ciuperci
- Mâncare de fasole
- Sarmale de soia în foi de varză
- Salată de crudităţi cu brânză tofu
- Chiftele de cartofi, ciuperci sau orez
- Cartofi cu soia
- Drob de soia
Însă întregul meniu trebuie făcut ţinând cont de faptul că în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră.
Uleiul şi vinul sunt permise însă marţea şi joia. Sâmbăta şi duminica, până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la peşte şi preparate din peşte.