Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2009 - Anul XIV, nr. 206 (4192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

„Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi“

Pe 1 septembrie, în Sala Sinodală a Palatului Patriarhiei, a avut loc întâlnirea mixtă între reprezentanţi ai Patriarhiei Române, profesori de teologie şi academicieni, reprezentanţi ai institutelor de cercetare. Întâlnirea, care a avut loc în vederea elaborării lucrării intitulate „Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi“, a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.
În deschiderea întâlnirii, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt prin care a subliniat că Patriarhia Română, prin hotărârea Sfântului Sinod, s-a exprimat ca această nouă lucrare să fie o lucrare ştiinţifică, realizată în cooperare cu Academia Română, deoarece între membrii Academiei Române există persoane care au studiat diferite aspecte ale istoriei monahismului românesc.
„Este necesară această cooperare, atât pentru o mai mare credibilitate, cât şi pentru punerea în valoare a cercetării care s-a făcut în ţară şi în străinătate în privinţa monahismului românesc. Avem certitudinea că lucrarea aceasta va fi foarte utilă nu numai pentru specialiştii în istorie bisericească şi naţională, ci şi pentru preoţii noştri şi credincioşii din ţară şi din străinătate. România este cunoscută ca o ţară a mănăstirilor, cu foarte multe mănăstri în raport cu suprafaţa teritoriului ei. Este ţara cu cea mai intensă arie de mănăstiri şi schituri, mai ales că foarte multe au fost reactivare sau înfiinţate după schimbările din 1989 şi este necesară o privire diacronică şi sincronică a monahismului românesc“, a spus Patriarhul României.

 

Propuneri pentru elaborarea lucrării

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că, dacă această lucrare ar fi fost încredinţată doar profesorilor de teologie care au studiat istoria, era incompletă şi se pierdea o valorificare unitară şi sistematică a cercetărilor pe care le-au făcut distinşii membri ai diferitelor Institute de Istorie ale Academiei.
În continuare, domnul academician prof. dr. Emilian Popescu a prezentat un proiect de conţinut pe baza căruia toţi cei prezenţi au venit cu diverse propuneri pentru elaborarea lucrării.
În acest sens, domnul Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române şi vicepreşedintele acestei comisii, a subliniat că principala idee a dezvoltării acestui proiect trebuie să plece de la ceea ce se cunoaşte, iar domnul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române şi copreşedinte al acestei comisii, a evidenţiat că abordarea acestei lucrări trebuie să fie una pragmatică, iar cercetările iniţiale să se bazeze pe informaţiile existente, şi tot în acest scop a propus realizarea unui colectiv de redacţie, pentru o abordare uniformă a lucrării.
Această nouă lucrare, care va fi elaborată sub egida Patriarhiei Române şi a Academiei Române, are următoarele obiective: evidenţierea contribuţiei monahismului ortodox la cristalizarea şi dezvoltarea spiritualităţii româneşti, punerea în valoare a propriului tezaur de istorie, cultură, artă şi arhitectură religioasă, reliefarea legăturilor monahismului ortodox român cu monahismul răsăritean şi cel apusean, valorificarea contribuţiei monahismului ortodox la spiritualitatea şi cultura universală. Lucrarea va fi structurată pe trei volume, primul - de la origini până în secolul al X-lea -, al doilea - din secolul al XVI-lea - şi cel de-al treilea - din secolul al XVII-lea până astăzi.

(www.basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi“.
 Vizualizări articol: 1341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Istoria monahismului ortodox român de la origini până astăzi“5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei