Uniat - Membru al bisericii Bizantino-Catolice (Greco-Catolic).
Uşi Împărăteşti - Cele două uşi centrale din catapeteasmă, care simbolizează cele două Testamente. Se cheamă împărăţeşti, căci prin ele trece Hristos Împăratul nostru, sub chipul Sfintei Taine. Spre deosebire de acestea, uşile laterale se cheamă diaconeşti, prin care trec diaconii.
Utrenie - Slujba de dimineaţă care începe cu cântarea de psalmi, apoi citirea Evanghelica, cântarea canoanelor şi a Doxologiei.
Utrenier - Carte ce conţine cântările Utreniei, mai ales cele spre Duminică.
Vecernie (Vespera) - Una din cele şapte laude ce se cântă zilnic spre seară. Spre sărbătorile mari, Vecernia se uneşte cu slujba Utreniei şi capătă denumirea de "Priveghere".
Vecernier - Carte ce conţine cântările Vecerniei, pe cele opt glasuri.
Veşmântărie - Încăpere specială în care se păstrează veşmintele şi tot tezaurul bisericii.
Vieţile Sfinţilor - Carte în 12 volume ce cuprind pe larg nevoinţele şi minunile tuturor sfinţilor pe care îi prăznuieşte Biserica Ortodoxă în cele 12 luni ale anului. Scriitorii vieţilor de sfinţi se numesc "aghiografi".
Vinerea - Ziua când a fost răstignit Domnul pe Cruce pentru mântuirea lumii. De aceea toţi credincioşii sunt datori să o cinstească cu rugăciune şi cu post.
Vinul - Materia de bază care, împreună cu prescurile, se aduce la Sfântul Altar. Din vin, prin binecuvântare în timpul Sfintei Liturghii, se dobândeşte Prea Curatul Sânge al Mântuitorului, care spală păcatele lumii.
Vultur – (Gr. Dikephalos aitos; Sl. Orletz). Covor rotund sau desen pe podeaua Bisericii, reprezentând un vultur cu două capete şi cu aripile deschise, reprezentând autoritatea episcopală în jurisdicţia respectivă.