Marţi, 1 septembrie, potrivit calendarului răsăritean şi tradiţiei ortodoxe, începe un nou an bisericesc. În Imperiul Roman, anul nou începea la 1 septembrie, zi numită Indiction. Era o zi care marca un nou început în viaţa oamenilor, precum şi în societatea în care trăiau. Acest obicei a fost preluat şi de către Biserica primară, această zi rămânând înscrisă în calendar ca început al anului nou bisericesc. Asta chiar dacă tradiţia laică s-a îndepărtat cu timpul de acest obicei, adoptând o altă dată pentru anul nou.
Tot Tradiţia creştină consemnează că, în această zi, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Sinagoga iudeilor din Nazaret, citind din cartea Profetului Isaia, pe care o deschisese în locul unde era scris: „Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiţi slobozire şi celor prinşi în război libertate; Să dau de ştire un an de milostivire al Domnului şi o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru” (Luca 4, 16-22 după Isaia 61, 1-2). Apoi dând cartea slugii şi şezând, a zis: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre”.
În Hristos Domnul, fiecare nou an pe care îl începem este un an binecuvântat, pentru că în El aflăm toată binecuvântarea şi harul care le sfinţeşte pe toate. În El s-au împlinit toate profeţiile şi mai ales cea despre mântuirea oamenilor şi a lumii întregi.