Destin
Inginer metalurg de profesie, apropiat al unor mari oameni de stat români şi el însuşi un personaj bogat şi celebru în tinereţe, câmpulungeanul Alexandru Şandru Alboi a fost silit de vremurile tulburi să fugă din ţară în miez de iarnă, în pantofi şi fără bani, fără speranţa că se va mai putea întoarce vreodată.
Conform propriilor mărturisiri, a urcat pe brânci scara socială printre străini, cu sprijin de la puţini oameni de suflet, de la sărăcia cruntă a unui biet vânzător de cravate până la statutul de specialist indispensabil puternicilor vremii din SUA şi America Latină în domenii precum construcţiile şi dezvoltarea imobiliară. Inginerul-diplomat Şandru Alboi a reuşit prin multă muncă şi abilitate în afaceri să adune o avere care i-ar fi permis să îşi trăiască bătrâneţea în lux şi relaxare.
Dor de Bucovina
Ne-a mărturisit însă, în 2005, că nimic din tot ce avea printre străini nu i-a putut potoli vreodată dorul crâncen al dezrădăcinatului de meleagurile natale. A ales să îşi petreacă finalul vieţii înapoi în Bucovina. A revenit la Câmpulung Moldovenesc după jumătate de secol de exil, la vârsta de 90 de ani. Şi a ţinut să ridice, din propria avere, o biserică impunătoare pe Izvorul Alb. A avut şi norocul să întâlnească un sprijin de nădejde, preotul paroh Theodor Giosan, care şi-a dedicat şi el cunoştinţele şi eforturile pentru îndeplinirea acestui vis.
Spre veşnicie
Biserica în stil ştefanian a fost ridicată după tipicul meşterilor de odinioară, dar pentru ea au fost aduse special cele mai bune materiale şi tehnologii moderne existente în Europa. De la varul de pe pereţii exteriori şi până la ţigla de pe turle, totul a fost gândit să dureze până spre veşnicie. Deşi construcţia a fost ridicată în timp scurt, ctitorul său nu a apucat să o vadă finalizată. S-a stins în 2006 şi a fost înhumat pe 13 mai, după o ceremonie ce a reunit mii de localnici, într-o criptă alăturată bisericii în construcţie.
Recunoaştere
În semn de recunoaştere a efortului în favoarea comunităţii locale, inginerul diplomat Alexandru Şandru Alboi şi preotul paroh Theodor Giosan au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Câmpulung Moldovenesc. Preotul Giosan a continuat misiunea asumată şi biserica a fost finisată, pictată integral şi a devenit o bijuterie arhitecturală pe care câmpulungenii o numesc acum “minunea Domnului Sandu”. O minune născută din credinţă şi patriotism, care aşteaptă acum să primească şi binecuvântarea sfinţirii de către înalţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.