***
"Adevărata politeţe este sinceră" (Samuel Smiles)
***
"A vorbi aşa, ca să răneşti o persoană oarecare din jurul tău, este dovada cea mai mare de necuviinţă" (Swift)
***
"Buna-cuviinţă se poate forma prin obişnuinţa de a te purta frumos cu cei din jur" (J. Locke)
***
"Buna-cuviinţă înseamnă corectitudinea în ţinută şi în atitudinea exterioară, în cuvânt şi faptă, respectarea bunelor maniere şi a formelor sociale, amabilitate. În manifestare, ea variază după condiţii impuse de timp, loc şi societate, dar satisface totdeauna pretenţiile corectitudinii fireşti. Ca virtute creştină, bună-cuviinţa înseamnă evitarea a tot ce poate constitui pentru persoana proprie şi pentru alţii motiv de aţâţare senzuală. "Ci fiecare din noi să i se facă plăcut aproapelui sau în ceea ce este bun spre zidire." (Rom. 15, 2)
Desigur, bună-cuviinţa să nu fie falsă şi artificială, ci reală, smerită, plină de iubire faţă de aproapele, de respect şi ascultare faţă de conducători, deci condusă de principiile moralei creştine. Acest fel de bunăvoinţă este podoaba creştinului şi temei pentru înflorirea celei mai frumoase dintre virtuţi: castitatea trupească şi sufletească" ("Teologia Morală Ortodoxă")
***
"Bunele maniere preced faptele bune şi le comandă. Morala este o politeţe sufletească, un fel de-a fi al fiinţei în sine (chiar când este vorba de un altul), o etichetă a vieţii interioare, un cod al datoriilor, un ceremonial al esenţei. În schimb politeţea apare ca o morală a corpului, o etică pur comportamentală, un cod al vieţii sociale, un ceremonial al aparenţelor. "Bani de hârtie", spune Kant, care oricum valorează mai mult decât nimic şi pe care ar fi absurd să-i scoţi din uz sau să-i iei drept aur veritabil." (Andre Comte-Sponville)
***
"Cea mai bună politeţe este onestitatea" (proverb american)
***
"Cu politeţea fină şi delicată ni se trec cu vederea multe cusururi, şi însuşirile bune ale noastre sunt arătate mai pregnant. Cei cărora le lipsesc manierele bune au mai multă nevoie de însuşiri temeinice, şi reputaţia lor se formează încet. În sfârşit, politeţea costă puţin şi aduce servicii multe"
"Dacă devenim morali - şi acest lucru este necesar pentru că morala şi chiar imoralitatea să fie posibile - aceasta se întâmplă deci nu datorită virtuţii, ci educaţiei, nu prin morală, ci prin politeţe, nu prin respect al valorilor, ci al uzanţelor" (Andre Comte-Sponville)
***
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi!" (N. Steinhardt, Jurnalul fericirii")
(Ignatie Monahul, sursa: www.crestinortodox.ro)