Ghiveci
Durata: 30 minute
Complexitate: Redusă
Ingrediente: 4 cartofi, 3 cepe, 80 gr mazăre, 80 gr fasole, 2 morcovi, 1 castravete murat, 100 ml suc de roşii, 100 ml ulei, 1 căpăţână de usturoi, sare, piper, foi de dafin, mărar şi pătrunjel verde.
Mod de preparare:
Se călesc în ulei ceapa şi morcovul rondele. Se sting cu 1 litru de apă. Se adaugă restul legumelor tăiate şi se fierb împreună 30 de minute. Se potriveşte de sare, se adaugă usturoiul tăiat rondele, dafinul. Când a scăzut suficient este gata.
Se serveşte cu verdeaţă deasupra.
Crochete de cartofi
Durata: 30 minute
Complexitate: Redusă
Ingrediente: 500 gr cartofi, 15 gr drojdie de bere, 30 gr margarină, 75 gr făină, sare, cimbru, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii, se curăţă de coajă, şi se pasează. Se adaugă celelalte ingrediente, drojdia se dizolvă în apă călduţă. Se amestecă compoziţia până se omogenizează.
Se modelează biluţe care se lasă un timp la loc cald, pe un fund de lemn, să crească. Se prăjesc în ulei încins. Când se umflă şi se rumenesc, sunt gata.
Se servesc cu verdeaţă presărată!
Tocăniţă de ceapă
Durata: 50 minute
Complexitate: medie
Ingrediente: 6 cepe, 4 roşii, un morcov, 3 căţei de usturoi, o legătură mărar, un pahar de ulei, oţet, boia, zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: Ceapa se curăţă, se taie solzişori, se căleşte împreună cu morcovul ras şi cu boiaua. Când s-au înmuiat, se adaugă roşiile tăiate mărunt, usturoiul, oţetul, zahărul, sarea, piperul şi se lasă la fiert 10 minute. La sfârşit se adaugă mărarul tocat mărunt.
(sursa: www.bunatati.ro)