Uneori sunt mai multe zile cu frig şi zăpadă decât numărul babelor. Prin unele părţi, ţăranii le spuneau „zile împrumutate” (de primăvară de la iarnă) şi le numeau după câte o pasăre: ziua sturzului, ziua mierlei, a cocostârcului, a ciocârliei, a cucului, a rândunelelor… Una va fi ziua mieilor.
Oamenii credeau că pot „ajuta” primăvara să biruiască iarna dacă în prima zi din martie, de Baba Dochia, nu lucrează. Numai unele femei torceau, cum a tors şi Dochia pe drum, fără să-i pese de ploaie sau frig, adăpostită sub cojoace cum era.
Baba Dochia în munţi
În multe regiuni muntoase se întâlnesc aglomerări de stânci cu forme ciudate. Geologii ţi-ar spune că e vorba de eroziune, dar oamenii locului credeau că e vorba de Baba Dochia şi de turma ei. Se găsesc pe Ceahlău, la Vama Buzăului, la Izvorul Râului Doamnei, în Munţii Semenic. Şi cine nu a auzit de Babele de pe Caraiman?
Mărţişorul de azi
De când nu mai e aducător de noroc şi sănătate, mărţişorul s-a transformat de mai multe ori. Înspre 1900, bănuţul de argint a fost înlocuit cu semne de noroc din aur, argint sau metale ieftine: trifoi cu patru foi, purceluş, cărţi de joc, zaruri. Îndrăgostiţii dăruiau inimioare. Prin anii â50, după război, au apărut mărţişoarele ieftine, din lemn şi mărgele. Ca o reacţie, au apărut mărţişoarele puse sub semnul artei şi unicatului de către artiştii plastici, făcute din orice: mărgele, scoici, flori uscate, tablă, plastic, sticlă… Acum a ajuns să însemne orice! După Revoluţie s-au vândut drept mărţişoare broşe ieftine chinezeşti. Simţul afacerilor, ce vrei?! Mărţişorul a dobândit forme şi sensuri noi, statornic a rămas doar şnurul…
Ştiaţi că…
- Baba Dochia şi-a „împrumutat” numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 Martie? Dar, atenţie, nu sunt una şi aceeaşi persoană! Sfânta Evdochia s-a lepădat de viaţa păcătoasă pe care o ducea, călugărindu-se, făcând minuni şi întorcând pe mulţi la dreapta credinţă. A trăit pe vremea împăratului Traian.
- Tot de 1 martie oamenii „îşi alegeau baba”? Adică fiecare îşi alege o zi până pe 9 martie şi cum va fi vremea în ziua respectivă aşa îi va fi şi lui inima în anul care urmează!
- În aceeaşi zi, femeile alungau puricii din casă? De exemplu, în Ţara Haţegului, strângeau gunoiul din casă şi din curte, îi dădeau foc, săreau cu toţii peste foc şi ziceau: „Mărţişor afară, mărţişor în casă, puricii, la a treia casă!”.
(Ana PASCU, sursa: www.ziarulumina.ro)