Durata: 60 minute
Complexitate: medie
Ingrediente: 500 ml apă, făină, ulei, sare, 6 mere, 150 gr zahăr, scorţişoară.
Mod de preparare:
Se curăţă merele, se rad, se scurg de zeamă şi apoi se amestecă cu zahărul şi scorţişoara. Apa minerală se amestecă cu făina foarte bine, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii. Se adaugă un praf de sare şi o lingură de ulei. Din această compoziţie se fac clătite într-o tigaie unsă cu ulei încins. Clătitele se prăjesc pe o parte, apoi se întorc şi se umplu cu merele. Se împachetează în două şi se prăjesc şi pe cealaltă parte.
Negresă
Durata: 60 minute
Complexitate: medie
Ingrediente: 3 căni de făină, o cană de zahăr, 100 ml ulei, 400 gr gem, 2 linguri cacao, o cană de apă minerală, o linguriţă de bicarbonat stins în oţet, nucă pisată, mirodenii, un praf de sare.
Mod de preparare: Se amestecă bine zahărul cu apa minerală, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente, se amestecă bine. Se tapează tava cu margarină şi făină, se pune compoziţia şi se dă la cuptor 40-50 de minute. Deasupra se presară nucă pisată.