Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar. Are loc trecerea de la o alimentaţie bazată în principal pe alimente conservate, de origine animală, la o alimentaţie în principiu de origine vegetală, bazată pe oferta de primăvară, leguminoasă în special, care creează un aport de vitamine şi minerale ce ajută organismul să treacă peste astenia de primăvară. Este recomandată o alimentaţie din care să lipsească carnea, ouăle, untul şi laptele. O dată cu trecerea la alimentaţia de post are loc o scădere a aportului de proteine şi grăsimi de origine animală. Acestea asigură o senzaţie de saţietate de durata mai lungă datorită digestiei mai greoaie. Astfel, poate apărea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic să se treacă la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmări o dozare adecvată a porţiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu apărea o supra/subalimentare.
Alimente care nu se mănâncă:
Ouă, lapte, brânză, carne, unt
smântână, toate produsele lactate
Alimente care se pot mânca:
orice produs din soia: carne de soia, lapte de soia, iaurt de soia
legume şi fructe, halva, biscuiţi, produse de patiserie fără ouă, lapte, brânză, unt sau carne, miere, dulceţuri, fulgi de orice fel: orz, ovăz, porumb, murături, mămăligă, zacuscă, măsline, fructe uscate.
(www.pastefericit.com)