miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Datini de Făurar (II)

Dragobetele - simbolul iubirii, 24 februarie

Pe 24 februarie, se sărbătoreşte Dragobetele. Numit şi Năvalnicul, acesta este fiul babei Dochia şi reprezintă simbolul iubirii, al frumuseţii fizice, dar şi al celei sufleteşti. Dacă în prezent Dragobetele a fost redeşteptat şi recunoscut în orice colţ al ţării că o contrapondere a Sfântului Valentin, sărbătoarea este specifică zonei de sud a ţării (Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea).

Prieteniile care se leagă acum în mod public reprezintă primul pas către căsătorie. Băieţii şi fetele merg în pădure să culeagă primele flori, iar, la întoarcere, băieţii fug după fete pentru a le săruta, de unde şi expresia "Dragobetele sărută fetele".

Tot de Dragobete, femeile consideră că au şansa redefinirii frumuseţii lor. Ele se duc dimineaţă în zori în poieni neumblate, în locuri neatinse, pentru a culege ultimii fulgi de nea, "zăpada zânelor". Femeile vor păstra apa peste ani, pentru a se spăla cu ea pe faţă şi să devină mai frumoase sau să-şi păstreze farmecul.

În Ardealul de sud–vest (de pildă, în zona Orăştiei) Dragobetelui îi corespunde sărbătoarea Popelnicului. Tinerele merg să culeagă plantă omonimă, cu ale cărei frunze îşi spală părul. Popelnicul se culege după un ritual prestabilit: fetele merg pe ascuns, nespălate şi nemâncate, încă de la sfârşitul nopţii. Ele lasă ca ofrandă pâine şi oua sau pâine cu sare şi culeg planta. Tinerii fac hore în câmp şi, dacă vremea este frumoasă, merg să culeagă ghiocei.

Păsările adună materiale pentru a-şi face cuib. Se spune că dacă o pasăre nu să împerecheat în aceasta zi, acest lucru nu va mai fi posibil şi va umbla ciripind din loc în loc până când va muri. În alte variante, pasărea va rămâne fără pui până în ziua de Dragobete a anului următor. Orice lucru pentru casă început în această zi va merge bine. Sunt scuturate şi aşezate covoarele şi celelalte ţesături, pentru ca belşugul să se întoarcă. Nu se lucrează însă decât în casă, pentru a fi ferit de boli.

(Text: Sever Miu, surse: www.vacantesicalatorii.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragobetele - simbolul iubirii, 24 februarie.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dragobetele - simbolul iubirii, 24 februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei