vineri, 23 ian 2009 - Anul XIV, nr. 17 (4003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Curăţenia inimii - înalta treaptă a sfinţeniei

Pentru a-L vedea pe Dumnezeu, Sf. Ap. Pavel recomandă pacea şi sfinţenia: „Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul”. Această vedere a lui Dumnezeu, pe care Mântuitorul o promite prin Fericirea a şasea („Fericiţi cei săraci cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu”) nu poate fi deplină în viaţa de pe pământ, iar cei curaţi cu inima vor vedea pe Dumnezeu atât cât omului îi este cu putinţă. Curăţenia sufletească şi trupească sunt absolut necesare pentru a putea vedea pe Domnul. „Sunt mulţi oameni care sunt milostivi, nu răpesc, nu sunt lacomi, dar, în schimb, trăiesc în desfrânări, de aceea Domnul, în această fericire, arată că nu-i de ajuns numai milostenia, ci mai e nevoie şi de curăţenie sufletească şi trupească”, învaţă Sf. Ioan Gură de Aur.

Castitatea se păstrează prin cumpătare şi post: „Luaţi seama la voi înşivă - ne recomandă Mântuitorul - să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură şi de grijile vieţii, şi ziua aceea să vină peste voi fără de veste, ca o cursă... Privegheaţi, dar, în toată vremea, rugându-vă, ca să vă întăriţi să scăpaţi de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului” (Luca 21, 34-36).

Curăţenia inimii este condiţia cea mai însemnată pe care o cere Mântuitorul la îndeplinirea oricărei fapte. Prin aceasta El arată însemnătatea motivaţiei lăuntrice a faptei, adică a intenţiei, a gândului care-i stă la temelie. Mântuitorul aduce în prim-plan schimbarea în profunzime a sufletului omenesc, iar prin această schimbare, morala creştină întrece şi desăvârşeşte morala Vechiului Testament.

Astfel, dacă în Vechiul Testament se oprea omorul, în Noul Testament se caută a se înlătura şi izvorul lui, adică mânia din inima omului, căci aşa cum spune Mântuitorul: „Din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule” (Matei 15, 19). Curăţenia inimii este astfel cea mai înaltă treaptă a desăvârşirii, de aceea ea va fi răsplătită cu cea mai mare fericire, care este privirea lui Dumnezeu.

(pr. Gheorghe MIHĂILĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curăţenia inimii - înalta treaptă a sfinţeniei.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curăţenia inimii - înalta treaptă a sfinţeniei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei