marţi, 20 ian 2009 - Anul XIV, nr. 14 (4000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Popas de rugăciune

Evocarea personalităţii poetului Grigore Vieru în Arhiepiscopia Tomisului

În cadrul Sfintei Liturghii săvârşite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, duminică, 18 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru, trecut la cele veşnice. Cu acest prilej, ÎPS Teodosie a afirmat: „se cuvenea să facem acest popas de rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii pentru cel ce a slujit credinţa, neamul şi ţara, pentru cel ce a fost şi rămâne simbolul Basarabiei reînviate, pentru cel ce a avut curaj - firav cu firea sa omenească, dar puternic cu sufletul său atât de cald - să îi înfrunte pe cei ce nu recunoşteau limba din Basarabia ca limba română.

 

Recunoştinţă şi pioşenie

De aceea, trebuie să ne aducem aminte de el cu recunoştinţă şi cu pioşenie astăzi, când este ziua recunoştinţei, aşa cum am ascultat în Sfânta Evanghelie.

Poetul Grigore Vieru este, cu adevărat, cel ce ne-a lăsat cea mai frumoasă poezie despre ceea ce înseamnă moartea.

O poezie în stilul său filosofic şi profund, dar care ne arată că moartea nu trebuie să fie o înspăimântare, ci o uşă spre Dumnezeu. S-a inspirat în această poezie din cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur; şi noi trebuie să ne inspirăm din cuvintele Sfinţilor Părinţi.

Grigore Vieru a fost o flacără vie care a ars neîncetat pentru neamul său, pentru Biserica sa, pentru ţară. El a socotit ţara nu doar Basarabia, ci toată România, cu ţinuturile româneşti istorice”.

„S-a sfârşit în mod tragic, parcă Dumnezeu a vrut să se împlinească cu el acest sfârşit, aşa cum tragică a fost istoria noastră.

Trebuie să avem recunoştinţă faţă de acest mare român din Basarabia care a venit să aducă în cealaltă parte românească căldura sufletului chinuit şi trecut prin multe vitregii istorice.

Veşnică să-i fie pomenirea şi noi să-l pomenim cu evlavie, cu dragoste frăţească, cu acea nădejde că, dacă a plecat din viaţa aceasta, îl primeşte Părintele Îndurărilor şi, poate, prin el, să ne trimită Dumnezeu lumină cerească şi binecuvântare.”

(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evocarea personalităţii poetului Grigore Vieru în Arhiepiscopia Tomisului.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evocarea personalităţii poetului Grigore Vieru în Arhiepiscopia Tomisului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei