Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 dec 2008 - Anul XIII, nr. 293 (3974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Istorie

Originile Crăciunului

Crăciunul este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie în fiecare an. El comemorează naşterea Mântuitorului Iisus din Nazareth în oraşul Bethleem, eveniment care, după tradiţie, a avut loc la 25 decembrie i.Hr. În multe ţări sărbătoarea se prelungeşte în ziua următoare, 26 decembrie, fiind numită "a doua zi de Crăciun".

Solstiţiul de iarnă a fost celebrat înainte de era creştină, astfel românii sărbătoreau Saturnaliile între 17 şi 24 decembrie. Ei sărbătoreau şi "naşterea soarelui neînvins" ("sol invictus") la solstiţiul de iarnă (către 21 decembrie), când zilele reîncep să se lungească, un cult preluat de la persanii care-l adorau pe Mithra - zeul soarelui.

În Occident, în anul 354, Liberiu, papa Romei, fixează sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus pe 25 decembrie, fără însă a stabili vreo dată exactă a naşterii acestuia, şi stabileşte modul celebrării începutului creştinismului, asimilând sărbătorile populare şi păgâne deja existente cu ocazia solstiţiului de iarnă.
În Răsărit, gnosticii nu sărbătoreau Crăciunul, ci Boboteaza, serbată pe 6 ianuarie. Mai târziu, cele două evenimente - naşterea şi botezul - se sărbătoresc în aceeaşi zi de toată creştinătatea: în Occident pe 25 decembrie, iar în Orient pe 6 ianuarie. Acestor două, românii le vor asocia vizita magilor, iar galicii nunta din Cana Galileii, încât Crăciunul a ajuns să fie sărbătoare triplă. Cu timpul, toate Bisericile creştine, cu excepţia Bisericii armene, au separat aceste sărbători, încât în zilele noastre aproape toată creştinătatea foloseşte obiceiul vechi roman, Crăciunul fiind sinonim cu Naşterea lui Iisus.

(Alina SAVA)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Originile Crăciunului.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Originile Crăciunului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O MARE MINCIUNA CU CARE NE-AM OBISNUIT! trimis de
(15 dec 2008, 08:47:58
Craciunul nu-i o sarbatoare crestina ,ci una provenita din paganism.Nu s-a nascut nici un Domn Iisus Hristos la acea data! NIMENI NU STIE DATA EXACTA A NASTERII DOMNULUI! Serbarea Craciunului a fost "inaugurata" de catre un papa prin secolul 4 dupa HRISTOS. Nici ucenicii nici Domnui Insusi nu au cunoscut sau ar fi lasat ca data de nastere Sa ziua de 25 Decembrie! E o minciuna "frumoasa",dar E O MINCIUNA cu care Domnul Iisus NU ESTE DE ACORD ! Cam asa stau ,din pacate lucrurile ! S-apoi,ca aproape orice sarbatoare ea se transforma intr-o "SARBATOARE A BURTII SI APOFTELOR",se bea si se ghiftuieste fara limite fara a interesa pe cineva CE MARE SACRIFICIU A FACUT DUMNEZEU PRIN NASTEREA SI CRUCIFICAREA SA PE DEALUL GOLGOTEI ! NU PENTRU CA NOI SA BEM SI SA NE FACEM TOATE POFTELE NOASTRE A FACUT ACEST LUCRU ,CI PENTRU A NE DA O SANSA DE A NE MANTUI !

Ps. cum poate un om sa fixeze data de nastere a lui Iisus Hristos numai el poate sti.Oricum acest lucru ESTE O MARE ABERATIE !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei