Biserica „Sf. Nicolae” din curtea spitalului vechi îşi sărbătoreşte sâmbătă, 6 decembrie, hramul bisericii. Vineri, începând cu ora 17:00, în această biserică se va săvârşi slujba de priveghere, oficiată de un sobor de preoţi. Sâmbătă, de Sf. Nicolae, Liturghia va începe la ora 8:00.
Se ştie deja, că în această biserică se află părticele din moaştele a 70 de sfinţi, printre care şi moaşte ale Sfântului Nicolae – făcătorul de minuni.
O minune a Sfântului Nicolae
Oarecând, nişte corăbieri din Egipt călătoreau spre ţara Ciliciei. Deci, când li s-a întâmplat lor să străbată noianul marii lui Adrian, atunci a căzut peste ei o furtună mare şi nişte valuri cumplite, cât şi pânzele li s-au rupt şi toată corabia, de sila valurilor mari, s-a zdruncinat şi acum toţi deznădăjduiau de a lor mântuire. Iar de vreme ce se înştiinţaseră ei de slava marelui Arhiereu Nicolae, cel din Mira Lichiei, ca este grabnic ajutător, mai presus de nădejde, toţi s-au întors la rugăciune către dânsul. Şi în furtună fiind, pe acela îl chemau şi numai de la dânsul aşteptau scăpare. Iar Sfântul deloc zăbovind, îndată a venit în corabie şi l-au văzut aceia cu ochii lor şi le-a zis: "Iată, m-aţi chemat şi am venit vouă în ajutor". Şi aşa le-a poruncit lor să îndrăznească şi, luând cârma, se arată că îndreptează corabia. Iar, după aceea, a certat marea şi a potolit primejdia cumplitelor valuri şi era ca Însuşi Domnul, Care a zis; "Cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu" (Ioan 14, 12). După aceea, purtaţi de vânt lin, au sosit la liman. Şi toţi, din corabie ieşind, îndată s-au dus ca să afle pe acela ce i-a mântuit pe ei din primejdie. Şi înştiinţându-se că el a intrat în biserică, au mers după dânsul. (www.sfantulnicolae.info)