Localizare
Satul Băneşti, parte a comunei Fântânele, se află situat la o distanţă de numai 8 km de localitatea Vereşti. Satul, cu oameni gospodari, păstrează cu sfinţenie credinţa şi tradiţiile străbune. Drumul ce uneşte localitatea de satul Vereşti trece prin centrul satului; drumul este presărat de o parte şi de alta cu un aliniament de tei. Din centrul satului se desprinde un drum cândva pietruit, iar în prezent modernizat graţie programului Sapard. Şi dacă peste tot în sat se percep urmele timpului, la vreo sută de metri pe acest drum timpul şi-a conturat alte forme sub imaginea unei "Bisericuţe de lemn".
Istoric - Biserica de lemn din Băneşti
Construită în a doua domnie a lui Ion Antioh Cantemir Voievod, domnul Moldovei (1705-1707), biserica a fost aşezată pe locul unei păduri de stejari, care astăzi nu mai există, dar a rămas vie în memoria bătrânilor. Ctitorul bisericuţei a fost Ştefan Stamate, un mic boier fără ranguri din satul vecin: Băluşeni, astăzi numit Stamate.
Biserica impresionează nu prin mărime, ci prin stilul aparte, bizantin, cu influenţe din epoca Renaşterii. Istoria acestei bisericuţe este mai veche, majoritatea amănuntelor provenind de la părintele paroh Nicanor Lungu:
„În documente apare în 26 august, anul 7176 adică 1668, în timpul domniei lui Ilias Alexandru (1666-1668). În aceea vreme păstorea aici preotul-călugăr Aftănase, care din 1669 a slujit douăzeci de ani la această bisericuţă cu 72 de familii de români creştini. Biserica nu mai era corespunzătoare şi în 20 aprilie 1706 se dă în folosinţă o nouă biserică de lemn, cu hramul Sf. Nicolae. Numele ctitorului - boierul Ştefan Stamate - nu e înscris în izvoare istorice, dar apare în pisania dăltuită în uşorul de la intrare "Cu darul Tatălui Şi A Fiului Şi a Sfântului Duh apucatu-s-a dumnealui Ştefan Stamate cu tot cheltuiala dumisale şi au făcut sfânta biserică în timpul domniei Ion Antioh Constantin Voievod în anul 7124 aprilie 20".” (Arhiva Bisericii din Băneşti)
Construirea trilobată a bisericii ar fi fost încredinţată la doi păstori, materialul metalic fiind executat de către doi ţigani. Dacă exteriorul nu atrage privirea în mod deosebit, aspectul interior impresionează prin vechimea duşumelei din scânduri de stejar, stranele cu motive geometrice încrestate în lemn de tei şi stejar.
Biserica nu e pictată în interior, dar este zugrăvită în ocru pe care apar motive decorative, lucrate între anii 1826-1830 de către un meşter din Dumbrăveni, pe numele de Enache Ponici. În Băneşti se află două biserici; bisericuţa de lemn se află în partea de jos a satului, iar o a doua mai nouă, de zid, se află spre partea de nord-vest.
Mormântul bunicii lui Mihai Eminescu
Ceea ce interesează istoria literară este cunoaşterea cât mai bună a datelor şi faptelor în legătură cu Mihai Eminescu: viaţa poetului, legăturile de rudenie, pretenţiile şi toate evenimentele care au legătură cu personalitatea marelui poet.
În acest cimitir de lângă această bisericuţă se odihneşte bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iuraşcu. Vasile Iuraşcu din Joldeşti s-a căsătorit cu ţăranca Paraschiva Brihuescu din Băneşti.
Cu toate că era urmaş de boier, el a dus o viaţă răzeşească şi a întemeiat o familie cu nouă copii, unul dintre ei fiind Raluca, mama poetului Mihai Eminescu.
Paraschiva Iuraşcu s-a născut în anul 1785 şi a decedat la vârsta de 51 de ani, după cum se spune din bătrâni. Venind iarna de la Joldeşti la Băneşti cu trăsura, probabil pentru a-şi vedea rudele, pe gheţuşul podului trăsura s-a prăbuşit cu cai cu tot, pierzându-şi viaţa în acest accident.
De altfel, în biserica de lemn există o piatră funerară pe care este inscripţionat un text în stil popular probabil redactat de Vasile Iuraşcu, text care eternizează acest sfârşit. Paraschiva Iuraşcu a fost înmormântată în timpul în care aici păstorea preotul Teodor Teodoreanu (1800-1845).
Este nevoie de fonduri pentru restaurare
Bisericuţa poate fi vizitată, mai ales pe data de 6 decembrie, atunci când aici se prăznuieşte hramul Sf. Nicolae.
Biserica nu este prea cunoscută publicului larg, fiind de o valoare inestimabilă, cu valoare culturală, dar la fel ca mai toate monumentele şi aceasta a fost şi este supusă presiunii timpului, acum necesitând lucrări de restaurare, fonduri insuficiente din bugetul local.
Bibliografie: Arhiva Bisericii din Băneşti Suceava, Augustin Z. N. Pop - Noi contribuţii documentare la biografia lui Mihai Eminescu (1969)
(Ionel CURCAN, sursa: www.ionelcurcan.ro)