Ingrediente:
- jumătate de kg boabe de soia
- oţet de mere - 100 ml
- apă - 50 ml
- ulei de măsline - 50 ml
- o ceapă
- zahăr - o lingură
- muştar - două linguri
- sos de soia
- mentă
- tarhon
- sare
Mod de preparare:
Se pun la fiert boabele de soia într-un litru de apă pentru 20 de minute, se toacă ceapa, se adaugă o lingură de oţet, una de zahăr şi una cu sos de soia.
Lăsaţi la macerat 20 minute, după care preparaţi sosul. Adăugaţi peste muştar, ulei, mentă tocată şi tarhon. Scurgeţi boabele de soia, lăsaţi-le să se răcească, după care amestecaţi-le încet cu sosul preparat. Salata de soia este un excelent aperitiv vegetarian.
Chifteluţe cu soia
Ingrediente:
- 200 g soia granule
- apa - 400 ml
- morcovi şi ceapă - 2 buc.
- făină - 2 linguri
- ulei, cimbru, sare, piper
- pătrunjel
- usturoi
- oţet
Mod de preparare:
Se înmoaie soia în apa fierbinte şi sărată cam 30 min., după care se scurge. Se fierb morcovii întregi în apa cu sare. Se amestecă soia scursă cu morcovii fierţi şi tăiaţi, cu ceapa tocată mărunt şi usturoiul zdrobit, se condimentează şi se adaugă oţetul împreună cu verdeaţa tocată. Chifteluţele se modelează din această compoziţie, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei încins.
(sursa: www.retete-culinare.info)