Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 nov 2008 - Anul XIII, nr. 278 (3959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Taina Mărturisirii

„Metanoia” înseamnă schimbarea spiritului, înnoirea minţii, nu numai întristarea, părerea de rău sau regretul pasiv, ci convertirea profundă, orientarea fundamentală a vieţii. Pocăinţa este o „moarte îndoită şi de bună voie. Iar inima miloasă este arderea inimii pentru toată zidirea, pentru oameni şi păsări, şi animale şi demoni, şi pentru toată făptura”, spune Sfântul Isaac Sirul. Pentru Sfântul Clement Alexandrinul, lacrimile întristării şi pocăinţei constituie al doilea botez.

În Vechiul Testament, căinţa este întruchipată de regele David in Psalmul 50: „Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta”, şi de profetul Ioan Botezătorul: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor” (Matei 3,2).
b) Mărturisirea păcatelor înaintea preotului, adică apelul la Biserică de a fi iertat şi de a fi reprimit în comuniune. Este momentul în care credinciosul îşi recunoaşte nevrednicia sa: „Tată, am greşit la cer şi înaintea Ta, nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul Tău”, se adresează fiul risipitor Tatălui său (Luca 15,21).

În biserica primară, mărturisirea era publică, în semn de împăcare cu întreaga comunitate, iar cazurile grave erau aduse la cunoştinţă episcopului. Cu timpul, mărturisirea şi-a pierdut aspectul ei public, dobândind un caracter personal. În caz de necesitate, este permisă mărturisirea generală. Căinţa şi mărturisirea păcatelor sunt condiţii personale indispensabile ale iertării, dar harul iertării păcatelor se împărtăşeşte prin rugăciunea de dezlegare a preotului de la sfârşitul Spovedaniei.
c) Rugăciunea de iertare şi de dezlegare a preotului, prin punerea mâinii pe epitrahilul aşezat pe capul celui ce se spovedeşte. Dezlegarea sau „cuvântul împăcării” constituie realitatea obiectivă a Tainei spovedaniei, „pentru că Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine însuşi” (II Corinteni5,19). Ea nu are un caracter declarativ, ci de invocare deoarece preotul care rosteşte rugăciunea de iertare este „numai un martor”, pe când Hristos, Care stă nevăzut, primeşte de fapt mărturisirea.

(Pr. Daniel Vraciu, sursa: www.revistafelicia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taina Mărturisirii .
 Vizualizări articol: 870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taina Mărturisirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei