Cornuleţe de post
Ingrediente: 250 g margarina, 50 g zahăr, 3 linguri de rom, coajă de lămâie, 205 g făină, gem sau rahat pentru umplutură.
Preparare: Se freacă margarina cu zahărul până se face spumă. Se adaugă pe rând celelalte ingrediente, se frământă bine, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de moale. Se întind foi, se taie triunghiuri. Se umplu cu rahat sau gem şi se împăturesc în formă specifică. Se pun la copt la foc potrivit. După ce sunt scoase din cuptor, dar înainte să se răcească, sunt date cu zahăr pudră din belşug.
Cornuleţe fragede
Ingrediente: 1 pachet margarină, 5 linguri apă, 1 lingură oţet, 10 g sare, făină cât cuprinde pentru a se obţine o cocă bună de întins, gem sau rahat.
Preparare: Se face un aluat de consistenta medie, cu margarină, apă, făină, sare. Se împarte în părţi egale (după ochi) şi se umplu cu gem sau rahat. Se împăturesc şi se coc la foc potrivit aproximativ 10 minute. (30 minute)
Plăcintă cu mere
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă, 1-1,5 kg de mere, zahăr (2 ceşti, merge şi mai mult, după gust), 2- 3 linguri de ulei, scorţişoară, esenţă de rom, suc de la o lămâie, stafide, nuci, etc.
Preparare: Se curăţă merele, se dau pe răzătoarea mare se amestecă cu sucul de lămâie şi se călesc cu zahărul, uleiul, stafidele şi nucile până se înmoaie bine. Se pun alternativ în tava unsă cu ulei - 2 foi/un strat de mere/ iar foi... etc. (eventual între foi şi mere se poate pune puţin ulei) - ultimul strat trebuie să fie de foi.
Budincă de post cu mere
Căliţi câteva mere cu scorţişoară şi zahăr (bineînţeles că se pot adăuga stafide, nuci); fierbeţi macaroane pe care le amestecaţi apoi cu puţin ulei şi puneţi un strat de macaroane, unul de mere şi tot aşa. La final daţi-le la cuptor.
Deşert cu macaroane
Fierbeţi o pungă de paste de post (fără ou). Turnaţi peste paste cam 100 g miere polifloră şi 150 g nucă măcinată amestecate cu unul sau două plicuri de zahăr vanilat. În loc de miere, puteţi folosi dulceaţa (marmelada de prune sau dulceaţa de piersici sunt cele mai potrivite).
O plăcintă cu mere de post
Ingrediente: o cană griş, o cană zahăr, 1 cană făină, un pachet margarină, 1,5 kg mere rase (merg şi nerase, dacă nu aveţi timp, doar tăiate bucăţele), zahăr vanilat, scorţişoară.
Preparare: Se amestecă într-un vas grişul, făina şi zahărul. Se unge tava, se tapetează cu făină şi se presară o cană cu amestecul de mai sus. Deasupra se pune o jumătate din cantitatea de mere rase (în care s-a pus zahăr vanilat şi scorţişoară) apoi o altă cană de griş, făină şi zahăr, apoi restul de mere iar la urma ce a mai rămas din amestec. La sfârşit, deasupra, se pune margarina, tăiată cubuleţe. Se dă la cuptor la foc potrivit şi se lasă până se rumeneşte crustă de deasupra. Se taie bucăţi şi se presară cu zahăr pudră. Lăsată până a doua zi este mai gustoasă.
(sursa: www.emaramures.ro)