Salam de biscuiţi
Ingrediente:
1/2 kg biscuiţi
1/2 kg rahat
300 g nuci sau alune
50 g stafide
25 ml esenţă rom
170 ml apă
50 g cacao
zahăr vanilat, coajă de portocală, un vârf cuţit sare
Modul de preparare:
Biscuiţii se pun într-o pungă de plastic şi se sfărâmă, de mărimea unei alune. Nucile se pun pe o tavă şi se ţin 5-10 minute în cuptor, apoi se pun într-o pungă de plastic şi se sfărâmă cu sucitorul. Rahatul se taie cubuleţe mici. Stafidele se pun într-o cană cu esenţă de rom şi apă cât să le acopere şi se lasă 30 min. - 1 ora să se rehidrateze.
Restul de apă, un vârf de cuţit de sare şi zahărul se pun pe foc, într-o cratiţă de 3 litri, până când se topeşte zahărul. Apoi se ia de pe foc şi se adaugă stafidele şi apa cu esenţă de rom în care acestea au stat şi coaja de portocale. Se adaugă nucile, rahatul şi biscuiţii, cacaua. Se amestecă cu grijă compoziţia de salam de biscuiţi, prin răsturnare.
Se ia o foaie de plastic şi se aranjează pe ea câteva linguri din compoziţia de salam de biscuiţi. Se rulează apoi foaia şi se presează, astfel încât ingredientele să se lipească între ele. Salamul de biscuiţi astfel format se pune în frigider pentru câteva ore, apoi se poate tăia în felii. Feliile de salam de biscuiţi se servesc ca prăjituri, pudrate cu cacao cernută prin sită deasupra lor.