Credincioşii creştin ortodocşi se pregătesc pentru Postul Crăciunului. Timp de şase săptămâni, de pe 14 noiembrie (lăsatul secului) până pe 24 decembrie inclusiv, nu se mănâncă „de dulce”, adică se renunţă la carne, brânză şi ouă.
Preoţii îi încurajează pe credincioşi, amintind că Postul Crăciunului este cel mai uşor post dintre toate, cu dezlegare la peşte şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi în zi de sărbătoare cu cruce roşie a unui sfânt. „Aspectul cel mai important al acestei perioade nu este însă restricţia alimentară, cât încercarea de a fi mai îngăduitori cu ceilalţi, de a face fapte bune şi de a petrece mai multe clipe de interiorizare şi rugăciune, pentru a primi aşa cum se cuvine marea bucurie a Naşterii Domnului”, spun călugării de la Mănăstirea Căldăruşani.
Cele mai multe dezlegări dintr-un post
Postul Crăciunului sau al Naşterii Domnului simbolizează şi ajunarea de patruzeci de zile a proorocului Moise, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament, care aşteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe Pământ. „Este un post al bucuriei, pentru că vine Domnul şi ne aduce această bucurie a Naşterii Sale de către Fecioara Maria”, spune ieromonahul Laurenţiu Andreescu, de la Mănăstirea Căldăruşani. Poate de aceea creştinii au atâtea dezlegări la peşte în această sărbătoare.
Astfel, în zilele de sâmbătă şi duminică, până pe 20 decembrie exclusiv, se poate servi peşte, untdelemn şi vin, explică părintele. „Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se prăznuieşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, atunci putem folosi uleiul la mâncăruri şi putem bea vin. Ajunul Crăciunului este zi de post negru, abia seara se mănâncă şi numai grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi sau turte din făină.
Nu vă lăudaţi că ţineţi post
„Nu vă lăudaţi că ţineţi post!”, spune Ieromonahul Laurenţiu Andreescu, pentru că postiţi pentru venirea Domnului, dincolo de restricţia „nu ai voie să mănânci carne”.
Chiar dacă nu mâncăm carne, nu înseamnă că trebuie să mâncăm de post în exces. „Dacă sunt invitat la o onomastică, nu spun la toată lumea că nu pot să servesc. Mănânc, acolo, o salată sau ceva de post, ce găsesc pe masă, şi atât.”
„Să nu adormi în mânie şi ură!”
Esenţa acestei perioade este de fapt spiritul. „Acum trebuie să te retragi în tine şi seara, înainte de culcare, să încerci să nu adormi în mânie şi ură”, ne sfătuieşte călugărul. Rugăciunea trebuie să însoţească postul alimentar, „pentru liniştea casei, a familiei, pentru morţi şi pentru duşmani”, completează el. „Degeaba ţii post dacă nu ai linişte în casă şi nu trăieşti în linişte cu cei din jur”, încheie părintele.
(sursa: http://1dog.eu)