Minunile Sf. Nectarie au început să apară şi continuă în fiecare zi şi acum pentru cei care se apropie cu încredere de Moaştele sale sau care se încred puternicei sale mijlociri.
Slujbă de priveghere
În Biserica „Sf. Nicolae” de la spital, sâmbătă, 8 noiembrie, la ora 17:00, se va săvârşi slujba de priveghere în cinstea Sfântului Nectarie. Duminică va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Mireasmă cerească
Trupul Sfântului rămase ca prin minune neatins de vreme timp de 20 de ani, degajă o mireasmă cerească şi delicată. În 1953, când fu în sfârşit dispersat după legile naturii, se procedă la mutarea Moaştelor (3 septembrie) sale şi se constată atunci ca acelaşi parfum se degaja cu putere. De atunci nu a încetat să îşi bucure credincioşii care se apropiau de aceste preţioase rămăşite, dându-le încredinţarea ca Sfântul Nectarie a găsit calea către Dumnezeu, în casa Sfinţilor. Cultul său a fost recunoscut oficial în 1961 iar povestea minunilor sale nu încetează să fie scrisă în fiecare zi. Mormântul său, la Eghina, se numără printre pelerinajele cu cea mai multă lume în Grecia.
Troparul Sf. Nectarie
„Pre cel născut în Silivria şi ocrotitorul Eghinei, pre cela ce s-a arătat în vremurile din urmă prieten adevărat al virtuţii, pre Sfântul Ierarh Nectarie să-l cinstim cei credincioşi ca pre un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, că izvorăşte bogate vindecări celor ce strigă cu evlavie: Slavă lui Hristos, Celui care te-a slăvit! Slavă Celui ce minunat te-a arătat! Slavă Celui care lucrează printru tine tuturor tămăduiri”
Moaştele Sf. Nectarie în România
Moaştele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Eghina. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaştele Sfântului se mai găsesc şi la Biserica Sf. Nectarie (Charlotte, Carolina de Nord).
În România, părticele din moaştele Sf. Nectarie se găsesc la Mănăstirea Putna (racla cu Moaştele este în Sf. Altar), la Mănăstirea Radu-Vodă din Bucureşti (racla se găseşte în pronaos), la Biserica "Sf. Ierarh Nectarie" din Iaşi (în Sf. Altar), la Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie” (Brădetu, Argeş), racla fiind aşezată în naosul paraclisului.
Minunatele vindecări
Odată cu aşezarea raclei cu părticele din moaştele sale la Mănăstirea Radu-Vodă, au început să fie consemnate şi la noi nenumărate minuni, probate cu martori. Astfel că mulţime de pelerini din toată ţara au început să sosească la Radu-Vodă. Aşteptările lor nu au fost înşelate de către Sf. Nectarie Taumaturgul.
Prezentăm pe scurt cazul d-nei Ileana Boncea din Bucureşti, fiică de preot.
În urma unor analize medicale complexe, i se stabileşte diagnosticul: ulcer gastric, crater ulceros de natură malignă. Înainte de intervenţia chirurgicală programată, d-na Ileana Boncea vine la Mănăstirea Radu-Vodă, să ceară binecuvântare. Primeşte din partea P. S. Varsanufie mir de la candela Sf. Nectarie şi se unge în fiecare dimineaţă. Îl foloseşte cu multă încredere în Dumnezeu şi în darul Sf. Nectarie, făcând ascultare de duhovnic. Ulcerul malign constatat de medici dispare fără urmă! Profesorul Radu Petrescu, cel ce urma s-o opereze pe d-na Boncea, a constatat că "nu are ce tăia - rana s-a închis"! Femeia a venit degrabă la Mănăstirea Radu-Vodă, să-i mulţumească Sf. Nectarie. De altfel, mai toţi credincioşii care participă la slujbe au o relaţie foarte strânsă cu Sf. Nectarie. Dragostea sfântului pentru noi îi mângâie şi pe tinerii elevi ai Seminarului Teologic de la Radu-Vodă, care se bucură să-l aibă aproape pe cel ce în viaţa pământească a fost ca un părinte pentru seminarişti. Unul dintre elevii săi îi scria unui vechi prieten, pe când sfântul conducea Seminarul Rizareion: "Se întâlneşte cu oameni de toate categoriile sociale, cărora le oferă linişte sufletească şi pe care îi conduce spre Mântuitorul Hristos cu nemărginită blândeţe şi bunătate... Mă tem că nu voi putea cuprinde mulţimea tainică a harismelor sale".
(Gheorghiţă CIOCIOI, Lumea credinţei, anul II, nr. 2(7)