TAINA [gr. mysterion, lat. mysterium sacramentum = taina, simbol sacru]: Noţiunea de Taină are în teologie o dublă semnificaţie, având în ambele cazuri provenienţa spirituală, divină: una este aceea care se acoperă cu termenul de “mister”, de lucru ascuns şi necunoscut sau chiar de necunoscut şi o alta, care e redată mai exact de termenul “sacrament”.
TEOLOGIE ORTODOXĂ - mai mult decât ştiinţa de comunicare şi mijloc de interpretare, teologia a fost pentru spiritul ortodox mod de cunoaştere a lui Dumnezeu şi forma de exprimare a experienţei unei Biserici locale. Istoria teologiei ortodoxe este inegală, dar ea arată că niciodată Bisericile locale n-au fost lipsite de teologi sau de şcoli teologice.
TREIME – TRINITATE [gr. Trias, lat. Trinitas = Treime]: doctrina de baza şi specifică a revelaţiei Noului Testament şi deci şi a creştinismului, după care dumnezeirea sau esenţa lui Dumnezeu subzistă ca treime de persoane sau ipostasuri. Dogma despre Treimea dumnezeirii sau a unităţii întreit ipostatice este o dogmă cardinală, deoarece are implicaţii asupra întregii învăţături creştine.
TIPIC - cuprinde rânduiala săvârşirii slujbelor dumnezeieşti din întreg anul bisericesc, precum şi diferite sfaturi în legătură cu săvârşirea lor.
TRIOD - cuprinde rânduiala slujbelor din timpul Postului Mare. Cele mai multe canoane au trei cântări, de unde şi numele.
TROPARE - cea mai veche, mai mică şi mai simplă unitate a poeziei imnografice în cultul ortodox, strofa care înfăţişează pe scurt şi cântă viaţa unui sfânt sau descrie sensul şi importanţa unui eveniment din viaţa Mântuitorului sau din istoria sfânta a mântuirii neamului omenesc.
( 3 oct 2008, 14:39:32